Garifunapop op zijn best

2 oktober 2013

Net op het moment dat de garifuna uit Belize, het voormalige Brits Honduras, een wereldwijde doorbraak tegemoet leek te gaan, dankzij de charismatische kwaliteiten van Andy Palacio, overleed hij plotseling, nog geen jaar nadat hij met The Garifuna Collective furore had gemaakt met de geweldige debuutcd Wátina. Het was een zware klap, maar ziehier, zes jaar later verschijnen plotseling twee albums van het collectief. Een met de Canadese singer-songwriter Danny Michel, en het eigen album Ayó, dat het begint met een afschiedslied voor Palacio (Ayó is adieu in het garifuna). Ayó is overigens een verre van somber album, want als iets spreekt uit de garifunamuziek is het inspirerend optimisme, dat in combinatie met de soulvolle, folky ritmen en melodieën bijzonder aanstekelijk werkt. Het verlies van Andy Palacio is vergelijkbaar met het gat dat de dood van Bob Marley naliet in de reggaewereld, maar de garifunamuziek blijkt springlevend en Ayó zal alle mensen aanspreken die in 2007 voor Wátina vielen.

Wie moeite mocht hebben met de exotische taal van de Garifuna kan zijn hart ophalen bij de Canadese singer-songwriter Danny Michel, die zich op Black Birds Are Dancing Over Me laat begeleiden door hetzelfde Garifuna Collective en de beste wereld singer-songwritercd aflevert sinds Paul Simon’s Graceland. Michel doet eigenlijk bij voortduring denken aan Paul Simon, vooral aan diens wereldmuziekliedjes uit het begin van zijn solocarrière zoals Kodachrome en Me And Julio Down In The Schoolyard. Dat Michel dat niveau hier benadert zegt genoeg. Black Birds Are Dancing Over Me is een prachtplaat die voor Danny Michel zijn lang verdiende doorbraak kan betekenen.

Ayó van The Garifuna Collective en Black Birds Are Dancing Over Me van Danny Michel with The Garifuna Collective verschijnen bij Cumbancha/Munich.

Deze recensie staat in het nieuwe nummer van Heaven dat half oktober uitkomt. Het Garifuna Collective geeft vrijdag 4 oktober een concert in Rasa, Utrecht. Het enige optreden in Nederland.