Garland Jeffreys zoekt de waarheid

4 oktober 2013

Generatiegenoot en vriend van Lou Reed en minstens zo goed – Garland Jeffreys (71) brengt zijn tweede puike album uit in korte tijd. Truth Serum volgt binnen twee jaar op The King Of In Between, waarop de fans – waartoe ik mezelf reken – zo’n twaalf jaar hadden moeten wachten.

Zo goed als dat comebackalbum is Truth Serum mogelijk niet, al zou ik misschien eerder moeten schrijven: niet zo verrassend. The King Of In Between liet een vitale en als altijd gedreven Jeffreys horen en daarop hadden we na meer dan een decennium stilzwijgen van de sympathieke New Yorker niet meer durven rekenen.

Op Truth Serum gaat Jeffreys door op de ingeslagen weg. Zijn zeker voor een rockartiest hoge leeftijd vormt absoluut geen belemmering. Met een nog altijd krachtige stem en een lenige frasering trakteert hij ons op zijn in reggae en blues gedrenkte rock. Met aan zijn zijde onder meer multi-instrumentalist Larry Campbell, die mensen kunnen kennen van samenwerkingen met Bob Dylan en Levon Helm.

Jeffreys komt uit een multiraciaal gezin. Was onvoldoend blank om een whitie te zijn en niet donker genoeg om zich black te mogen noemen, en verkeert daardoor al zijn hele leven op het snijvlak van zwart en wit. Dat vaak hij over racisme, onrecht en hoop op een betere toekomst zingt, mag dan ook niet verbazen. Colorblind Love, Is This The Real World, Truth Serum zijn weer songtitels die op onverbloemd engagement wijzen.

Twaalf jaar deed Jeffreys er het stilzwijgen toe – hij was laat vader geworden en wilde zijn dochter zien opgroeien, vertelde hij Heaven vorig jaar in het interview naar aanleiding van de release van The King Of In Between. Hij overleefde door de royalties van zijn wereldhits Wild In The Streets en Matador. “Vooral in België ben ik nog altijd populair”, lichtte hij toe. Daarheen zullen de Nederlandse fans van Garland Jeffreys ook moeten afreizen, willen ze de oude bard live aan het werk zien. “Nederland toonde geen belangstelling meer”, verzucht zijn promotor. Het album Truth Serum wordt hier gelukkig nog wel uitgebracht.

Garland Jeffreys live: vrijdag 4 oktober, De Roma, Antwerpen-Borgerhout; zaterdag 5 oktober, Cultuurcentrum, Maaseik; zondag 6 oktober, De Grote Post, Oostende. Daarnaast zijn er ook optredens in Duitsland. Raadpleeg daarvoor de site van de artiest.

Truth Serum wordt in de Benelux uitgebracht door Coast To Coast