Geheimtip: Chuck Prophet

22 februari 2017

Chuck Prophet wordt op handen gedragen door de critici, maar de 53-jarige Amerikaan is nog altijd een geheimtip. De rockgitarist van de buitencategorie met een oeuvre om door een ringetje te halen staat vanavond in Bitterzoet Amsterdam en donderdag in QBus, Leiden. Te kleine zalen voor een artiest van zijn kaliber als je het mij vraagt, maar doe er je voordeel mee.

Vorige week maandag gaf Chuck Prophet met zijn band The Mission Express een geweldig optreden op het Cloud Nine-podium van TivoliVredenburg in Utrecht. Met aan zijn rechterzijde, zoals altijd, muze Stephanie Finch op toetsen en koebel en tweede stem. Ik heb hem vaker zien optreden. Het is altijd goed, maar dit keer was het écht goed. De spelvreugde spatte er vanaf. Prophet speelde gitaar zoals alleen hij kan: nonchalant en magistraal tegelijk.

Zijn recent verschenen album Bobby Fuller Died For Your Sins heeft dezelfde uitwerking. Bij eerste beluistering denk je: goed, maar niet speciaal. Maar bij iedere draaibeurt wordt het album beter. Stel je voor, de rockmuziek telt honderd gitaarriffs, dan beheerst Prophet er 97, zonder enige moeite. Hij citeert, verwijst en refereert naar tientallen jaren rockhistorie zonder dat je hem kunt betrappen op een clichéaanpak. Ook niet in zijn teksten, die af en toe tongue in cheek zijn, zoals in Jesus Was A Social Drinker, maar ook teder, zoals in Open Up Your Heart, of ongekend fel, zoals in de heftige rocker waarmee het album afsluit, over de onschuldig door politiekogels gevelde Alex Nieto.

Chuck Prophet & The Mission Express live: woensdag 22 februari in Bitterzoet, Amsterdam; donderdag 23 februari in QBus, Leiden.