Geheimtip: Lori Cullen

5 november 2012

De Canadese jazz/pop-zangeres Lori Cullen heeft al vijf albums op haar naam staan, maar mij was ze onbekend. Totdat onlangs de in Amsterdam woonachtige Amerikaanse popartiest en arrangeur G.T. Thomas me middels een tweet attent maakte op haar bijzondere talent. Een luistersessie op Cullen’s website maakte duidelijke dat Thomas niets te veel had gezegd.

Haar jongste album That Certain Chartreuse bestaat voor het overgrote deel uit covers (o.a. Suzanne Vega’s Solitude Standing, Gordon Lightfoot’s Rainy Day People en King Crimson’s (!) Matte Kudasai), maar Cullen zet de liedjes volledig naar haar hand, met een inventieve eigen stijl. Het is een stijl die een bepaalde lichtvoetigheid in zich draagt.

Haar heldere stem, die niet al te zwaar is, maar tegelijkertijd een verrassende emotionele diepgang in zich bergt, correspondeert uitstekend met de balladestijl die ze veelal hanteert. Inventief begeleid door een subliem jazzkwartet (gitaar, bas, drums, toetsen), zorgt het voor een aaneenschakeling van hoogtepunten op het snijvlak van jazz, pop en singer-songwriter. Het album is al een jaar oud, maar vraagt erom te worden ontdekt.