Geheimtip: singer-songwriter Martha Bean

16 juli 2015

I can find myself when shadows return to the sea.Het zijn de eerste, bijna poëtische woorden van het debuutalbum When Shadows Return To The Sea van Martha Bean. Dat de Engelse een singer-songwriter pur sang is bewijst zij al meteen in de opener When The Fear Comes. Het is een bloedmooi nummer, opgebouwd rond piano en fraai gedragen door strijkers. Bean, die enkel de ep The State Of The Art op haar naam heeft staan, komt uit een klassiek nest. Op To Make The Whole World Happy, dat een ongekend mooi refrein kent, speelt haar vader prachtig cello.

Eens in de zoveel tijd springt er iemand uit de vijver van singer-songwriters omhoog waarvan je bij een eerste beluistering al weet dat die bijzonder is. Martha Bean is zo iemand. Dat komt tevens omdat ze met haar stem een sterke troef in handen heeft en loepzuiver kan schakelen tussen haar normale en haar kopstem. Dat levert regelmatig kippenvelmomenten op en voegt soms een excentriek tintje toe aan haar muziek. Het is die combinatie van factoren waardoor ik erg onder de indruk van haar ben geraakt.

When Shadows Return To The Sea staat bol van fraaie nuances en subtiliteiten, zowel in de basisbegeleiding en de strijkersarrangementen als in de zang. Het album is via iTunes te koop en als je een fysiek exemplaar wilt hebben dan kun je die via haar site kopen. Dat is omslachtig maar met deze cdhaal je wel één van de mooiste singer-songwiter platen van de afgelopen tijd in huis.

Martha Bean: 'When Shadows Return To The Sea' (Eigen beheer/www.marthabean.com)