Gejatte Verhalen: achter de schermen van de rock ’n’ roll

31 oktober 2017

Hoe kom je straks je dag door in het zorgcentrum? Door betere verhalen te vertellen dan je medebewoners. Dat is de bedoeling van het boek Gejatte Verhalen dat vorige week in Rotown Rotterdam werd gepresenteerd. Alsof je er zelf bij was, zo lezen de anekdotes over het shop gedrag van Diane Ross, de man die The Rolling Stones chauffeerde tijdens hun eerste bezoek aan Nederland, de labelmanager van Napalm Death, de zegetocht van Eddy Wally en de persoonlijk assistent van een dranklustige jazzmuzikant.

'De beste verhalen én gloednieuwe anekdotes,' ronkt het persbericht, 'zijn samengevoegd tot een verhalenbundel die een geweldig kijkje backstage geeft. Verhalen over Black Eyed Peas, Slash, Robert Plant, Fun Lovin’ Criminals, Toto, ontelbaar veel anonieme bands, onhandige stagiaires, dronken promotiemedewerkers en arrogante managers. Voor iedereen die wil weten hoe het er écht aan toegaat achter de schermen.'

Het idee vindt zijn oorsprong in 2011 toen elke werkdag een 'gejat verhaal' verscheen op www.gejatteverhalen.nl.  Opgetekend door iemand uit de muziekindustrie die elk verhaal dat hij hoort verder vertelt alsof hij het zelf heeft meegemaakt. De naam van de auteur wordt zorgvuldig geheim gehouden, maar wie even rondneust ziet dat ie uit de kringen van de Rotterdamse uitgever Rock 'n' Roll Highschool moet komen. Een van de jongste verhalen op de website, over een terreurdreiging, is duidelijk gebaseerd op het recente voorval met The Allah-Las, afgelopen augustus in de Maassilo in Rotterdam. Doet niets af aan het doel waarmee deze verzameling is aangelegd en nog steeds wordt uitgebreid: een repertoire creëren voor iedereen die ooit in het zorgcentrum terecht komt en meer te vertellen wil hebben dan de standaardriedel over kleinkinderen, kanariepiet en gebruikelijke medische klachten.

De lezer heeft bij vlagen het gevoel in een teletijdmachine terecht te zijn gekomen. De verhalen gaan tot een halve eeuw terug en spelen zich overal en nergens af. Van de vroege jaren 60 in Den Haag via een rockbar in Oklahoma, vier decennia later, naar een Oostenrijks dal waar een kerstspecial wordt opgenomen. Ook wisselt de hoofdpersoon voortdurend van rol: van assistent-manager van Brian Ferry, via de neef van het EHBO-meisje dat bij een groot festival werkt tot de promotiemedewerker van een platenbedrijf.

Gejatte Verhalen, met een goed gejatte omslag, leest vlot, is bij vlagen hilarisch en legt soms gemeen de vinger op de zere plek. Leuk leesvoer, mits gedoseerd toegediend want  anders raak je verstopt en volgt alsnog een medische klaagzang.

Gejatte Verhalen wordt uitgegeven door Rock ‘n’ Roll Highschool en kost 16,50 euro.