GEM: wervelend in Paradiso

8 december 2011

Met Hunters Go Hungry leverde het Utrechtse GEM een van de leukste popplaten van het jaar af. Op het podium overtuigt het gezelschap rond zanger Maurits Westerik zo mogelijk nog meer.

Parels voor de zwijnen, verzuchtte mijn compagnon na afloop van het wervelende optreden van de zes muzikanten in het bovenzaaltje van Paradiso. We waren net getuige geweest van een de beste optredens van het jaar en dan is het jammer dat zo’n show amper zeventig belangstellenden trekt.

Maurits Westerik is GEM. Hij schrijft de nummers en heeft het album Hunters Go Hungry opgenomen met de hulp van sessiemuzikanten. Voor de optredens ging Westerik echter op zoek naar muzikanten met wie hij nog niet eerder had samengespeeld en het resultaat is verbluffend. GEM op het podium oogt als een band en klinkt als een band. Met zichtbaar plezier en hoorbare gedrevenheid speelden ze Hunters Go Hungry integraal van de spetterende opener Moving On tot het psychedelisch uitgevoerde slotstuk When I Left Home.

Als toegift kregen we gloedvolle uitvoeringen van nummers die Westerik hebben geïnspireerd bij het schrijven voor Hunters Go Hungry: King Harvest van The Band en Edwyn Collins’ A Girl Like You.

GEM is in ieder geval nog live te bewonderen op vrijdag 9 december in Merleyn Nijmegen, zaterdag 10 december in Rotown Rotterdan en vrijdag 16 december in So What Gouda. Check them out!, want veel betere bands zijn er op dit moment in Nederland niet voorhanden.