George Dalaras naar Rotterdam

27 april 2017

Op de Olympus van de Griekse volksmuziek neemt hij een prominente plaats in. George Dalaras treedt maandag 15 mei op in ons land. Naast een begenadigd zanger en instrumentalist is hij een belangrijk conservator van het omvangrijke oeuvre van de Griekse volksmuziek.

Afgelopen jaren trad Dalaras samen met zangeres Maria Farantouri diverse malen op in ons land met programma's waarin een eerbetoon werd gebracht aan de componist Mikis Theodorakis en de dichter Yiannis Ritsos. Daarnaast heeft hij gedurende de afgelopen vijftig jaar op imponerende wijze de muziek van legendarische landgenoten als Vasilis Tsitsanis en Markos Vamvakaris opnieuw onder de aandacht gebracht.

Befaamd zijn thema-albums, waarop Dalaras zich toelegde op aspecten van de Griekse volksmuziek, zoals de rembetikomuziek van de Tweede Wereldoorlog, de muziek uit de beginjaren van de vorige eeuw van de Griekse bevolking in Klein-Azië en de vele hasjiesj- en rembetikoliedjes uit de vooroorlogse periode. Zo ontrukte hij prachtige nummers aan de vergetelheid.

Dalaras deelde ook podia met musici als Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Sting en Al Di Meola (met wie hij de plaat Latin plus met orkesten als het Israëlisch Filharmonisch Orkest en ons eigen Metropole Orkest. Het komende optreden in Rotterdam staat in het teken van de vele populaire liedjes uit zijn omvangrijke repertoire.

George Dalaras live: maandag 15 mei in Luxor Theater, Rotterdam.