George Michael overleden

26 december 2016

De laatste minuten van Eerste Kerstdag tikten langzaam weg toen BBC News naar buiten kwam met het overlijdensbericht van George Michael. De 53-jarige Britse zanger van Griekse komaf was die ochtend thuis in Goring-on-Thames, Oxfordshire vredig in zijn slaap heengegaan, aldus zijn publiciteitsagente. Luttele uren later noemde zijn manager tegenover The Hollywood Reporter hartfalen als de doodsoorzaak. Best wel een beetje schokkend nieuws, zeg nou zelf, want wie heeft er afgelopen week niet voor het 32ste jaar op rij tegen heug en meug Last Christmas lopen neuriën met op het netvlies de romantische beelden van die nostalgische videoclip tegen het decor van het Zwitserse wintersportoord Saas-Fee? Ja, het lot, dat wil wat.

Nu wilde het toeval op zijn beurt dat ik vorig jaar rond deze tijd niet uitgeluisterd raakte op zijn vroegste solowerk. Listen Without Prejudice, Vol. 1 heet zijn tweede, terwijl de titel van zijn debuut er al evenmin om liegt: Faith. Want ja, die bubblegumpop van Wham! liet zich dan wel best pruimen, en dat Last Christmas ware hem christelijk vergeven, maar met die aanstekerballade Careless Whisper, de nicht aller oorwurmen, had hij zichzelf afgeserveerd als goed fout, zo wist de geblondeerde Griekse godenzoon zelf maar al te goed. Om vervolgens te verbluffen met cool funky singles als I Want Your Sex, Faith, Father Figure en Freedom ’90, die laatste des te meer onweerstaanbaar vanwege de videoclip met de playbackende supermodellen Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Tatjana Patitz en Christy Turlington. Die albums kon ik nochtans gevoeglijk links laten liggen, meende ik.

Een kwart eeuw à drie decennia na dato scoor ik beide cd’s voor viervijftig elk. Holy Moses, wat een ooropeners. Zo poogt hij met Faith vrij vermetel Stevie Wonder en Prince in zichzelf te verenigen en warempel, het lukt hem zo goed als. Plus dat hij er riant mee binnenloopt: zo’n 25 miljoen stuks zullen er uiteindelijk van de hand gaan. Maar wat hem bovenal op de borst doet roffelen: in Amerika haalt hij als eerste blanke de bovenste plaats van de zwarte albumlijst. Waarop Le Michael zo nodig het MTV-publiek van zich wil vervreemden met Listen Without Prejudice. Vol. 1, de wordingsplaat van een late twintiger. There’s someone I forgot to be, moeten wij namelijk weten. Well, there ain’t no point in moving on until you’ve got somewhere to go.

Georgios Kyriacos Panagiotou: 25 juni 1963 - 25 december 2016