Gerry Griffin: indrukwekkende grijsaard

16 september 2013

The Passage Of Time van singersongwriter Gerry Griffin is een ijzersterke rootsplaat die diepe indruk maakt. Ontdek deze onbekende Canadees, die wat mij betreft nog lang niet met pensioen mag, ook al is hij 65 jaar.

Het hoesje toont een oude grijsaard die met steun van zijn wandelstok uit zijn stoel overeind komt. Dit zal toch niet de man zijn die deze cd heeft gemaakt? Jazeker, ontdek ik via internet. Gerry Griffin, in 1948 geboren in Vancouver, blijkt al een heel leven achter zich te hebben in de muziekindustrie, onder andere als producer, begeleidend muzikant en soloartiest. Plus een aantal jaren in een Noord-Afrikaanse en Spaanse gevangenis nadat de vriend met wie hij door Europa trok buiten zijn medeweten 68 kilo hash had verstopt in hun busje.

Het is even wennen aan zijn nogal hese stem en enigszins geforceerde zangstijl, waarin zijn leeftijd duidelijk doorklinkt en mogelijk ook de barre gevangenisjaren. En ook de tien songs, geschreven tussen 1988 en 2010, zijn bepaald niet alledaags. Maar na twee luisterbeurten laten ze je niet meer los. Sterker nog, op zijn oude dag overtroeft hij bijna al zijn concurrenten, met bijzonder werk dat af en toe een Daniel Lanois-achtige sfeer heeft, vooral vanwege de lapsteel.

Inmiddels heb ik zijn debuut Hour Glass uit 1996 ook in huis - geweldig, doet af en toe denken aan Los Lobos vanwege een prominent aanwezige accordeon-, en opvolger Moment To Moment uit 2010, zijn minste, waarop hij meer dan op de andere twee klinkt als een traditionele singer-songwriter.

De cd’s van Gerry Griffin zijn verkrijgbaar via cdbaby.