Geslaagde Music Meeting

6 juni 2017

Wat een leuk festival is Music Meeting in Nijmegen toch. Altijd met Pinksteren, met (bijna) altijd mooi weer en met altijd een trefzekere programmering. Waar andere festivals na verloop van tijd niet meer precies weten waar ze voor staan (Justin Bieber op Pinkpop), vaart het driedaagse Nijmeegse festival al 33 jaar op hetzelfde kompas.

De slogan wilde in die jaren nog wel eens veranderen, maar het concept bleef onveranderd: avontuurlijke kwaliteitsmuziek op het grensvlak van wereld en jazz, vaak in bijzondere combinatie (music meeting). De locatie – sinds jaar en dag Park Brakkestein – draagt voor een belangrijk deel bij aan de beleving, want je bent daar echt even in een zorgeloze andere wereld. Het publiek heeft een hoog ‘alto’ gehalte, van jong tot oud. De jaren zeventig hebben Nijmegen nooit echt losgelaten.

‘Ontdek de wereld in een weekend’, luidde dit jaar het motto. Door andere verplichtingen beperkten ons festivalbezoek zich dit keer tot Tweede Pinksterdag, waarop we vooral uitzagen naar de legendarische Ethiopische pianist Girma Bèyènè en het Franse jazzkwintet Akalé Wubé. Recent brachten ze Mistakes On Purpose uit – deel 30 in de bijzondere Ethiopiques-reeks – in Heaven mei/juni 2017 uitgelicht als een van de mooiste wereldalbums van het moment. En werkelijk, soms kan muziek je meeslepen in onzegbare euforie. De oude pianist inspireert zijn jonge kompanen tot subliem samenspel in heerlijke grooves, dit had uren mogen duren.

Het andere aangekruiste optreden van de dag, de samenwerking van de Londense saxofonist Shabaka Hutchings met het uit Zuid-Afrika afkomstige BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) valt dan weer tegen. Door hoekige ritmes en prekerige raps wil het optreden maar niet tot leven komen. Maar dat hoort bij een festival als Music Meeting. Wie het avontuur zoekt kan pieken en dalen verwachten. Even bijkomen met een gin tonic in de zon, terwijl Bram Stadhouders zijn gitaar laat vibreren in samenspel met een reusachtig draaiorgel. Het levert een mooi schouwspel op.

Met nog de Latin getinte muziek van Banda Magda – afkomstig uit New York, geformeerd rond de Griekse accordeonniste Magda Giannikou – en de verstilde naar gitaar vertaalde koraklanken van de Zuid-Afrikaan Derek Gripper, is onze Music Meeting dit jaar weer geslaagd.

Volgend jaar weer? Volgend jaar weer.