In gesprek met meestergitarist Gary Lucas over Jeff Buckley

28 november 2019

Het live eerbetoon aan Jeff Buckley’s Grace tijdens de Naked Song Special op zaterdag 14 december in Muziekgebouw Eindhoven, wordt voorafgegaan door een Behind The Music met Gary Lucas. Tijdens dit programmaonderdeel wordt de Amerikaanse meestergitarist Lucas, voormalig lid van Captain Beefheart en boezemvriend van Buckley, aan de hand van – deels niet eerder vertoonde – videofragmenten geïnterviewd over zijn vriendschappelijke en professionele relatie met Buckley. Tevens is er gelegenheid voor het publiek om Lucas vragen te stellen over zijn ervaringen met de legendarische singer-songwriter.

Aanleiding voor deze Naked Song Special vormt het 25-jarig jubileum van Buckley’s iconische album Grace. Lucas die ook samenwerkte met onder anderen Nick Cave, Lou Reed en John Cale, schreef mee aan het legendarische album en begeleidde Buckley in het begin van diens carrière. Hij is een van de muzikanten binnen de gelegenheidsformatie, met onder anderen ook Marcel Veenendaal (DI-RECT) en Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers), die deze avond de hommage aan Buckley zullen brengen.

Dat eerbetoon vormt de hoofdmoot van het programma van Naked Song, maar op meerdere podia binnen Muziekgebouw Eindhoven zullen deze avond optredens te bewonderen zijn. Zo wordt met Mooneye en IBE uit België en uit eigen land Eva van Pelt en Ruud Fieten op 14 december een viertal getalenteerde Vlaamse en Nederlandse singer-songwriters gepresenteerd. Het tijdschema is bekend, tickets zijn € 25 en verkrijgbaar via de website van Muziekgebouw Eindhoven. De deuren gaan open om 18.30 u, het programma vangt aan om 19.00 u.

Jeff Buckley’s Grace – 25 Years Jeff Buckley’s Grace – 25 years is een samenwerking van Muziekgebouw Eindhoven, organisator van Naked Song en het Belgische C-mine, organisator van Little Waves in Genk. De show wordt daarom ook in Genk opgevoerd. De artistieke leiding is in handen van zanger/gitarist en Buckley-kenner Pieter Peirsman (bekend van onder meer Hooverphonic en Slow Pilot). Naast Lucas, die speciaal voor dit bijzondere project ingevlogen wordt vanuit New York, bestaat de band uit het Belgische trio Sebastiaan Leye (gitaar), Davy Deckmijn (drums) en Lesley Troquit (bas). Veenendaal en Chedraoui krijgen vocaal gezelschap van Sarah Pepels en Jente Pironet (beiden van de Belgische band Portland). Mooneye (solo) Wie eenmaal Michiel Libberecht alias Mooneye heeft horen zingen, zal dat niet licht vergeten. Gezegend met een gouden strot en dan ook nog tijdloze songs kunnen schrijven, er zijn muzikanten die met minder bedeeld zijn. Melancholische indiepop en -folk die het midden houdt tussen Fleet Foxes en Beirut. Luister naar Thinking About Leaving, het nummer waarmee Mooneye eerder dit jaar winnaar werd van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel, en je gaat geheid voor de bijl. IBE Wat goed is komt snel. Clichés zijn vaak waar, en zeker in het geval van de Belgische IBE. Op 17-jarige leeftijd schreef hij achtereenvolgens een door Studio Brussel geïnitieerde Ed Sheeran coverwedstrijd en The Voice van Vlaanderen op zijn naam. Dat laatste wapenfeit leverde hem als bijvangst een platencontract op, waarna zijn eerste single Table Of Fools direct de nummer 1-positie in De Afrekening bemachtigde. Uitverkochte concertzalen, een show als jongste artiest ooit op nationale festivaltrots Rock Werchter en karrenvrachten aan positieve respons vanuit de media; hoog tijd de landsgrens richting het noorden over te steken, want Nederland is inmiddels ook wel benieuwd. En dan is het wel zo logisch om de zegetocht in het zuidelijke Eindhoven te beginnen. Eva van Pelt In een behoefte om het werk van Eva van Pelt te duiden kan gerefereerd worden aan vakzusters als Wende, Roosbeef of Iris Penning. Maar met haar debuutalbum ZWART (2016) introduceerde de Brabantse vooral een nieuw en eigen geluid in het Nederlandstalige muzieklandschap: donker, fris en eigenwijs. Dit jaar verscheen haar nieuwe ep HIER, een volgend hoofdstuk in haar zoektocht naar een ander contact met haar publiek. Jouw kans om haar hiermee te helpen is, euh, hier. Ruud Fieten De Meppelse singer-songwriter Ruud Fieten lanceerde zichzelf in 2015 met de in eigen beheer uitgebrachte ep In Orbit. Het leverde hem een show op Eurosonic 2016 op en een selectie voor de Popronde datzelfde jaar, wat leidde tot maar liefst 26 Popronde-optredens. Zijn eigenzinnige folkliedjes brengt hij met een warm en intrigerend stemgeluid. Soms klein en tekstgeoriënteerd, soms luid en energiek, maar altijd rauw en vol betekenis. Vorig jaar sleepte Fieten de Ad van Meurs Juryprijs in de wacht voor Het Mooiste Liedje van 2018.