Giant Sand: 30 jaar jong

17 mei 2015

Giant Sand bestaat dertig jaar en viert dat met een tournee en een nieuw album. Heartbreak Pass laat exact laat horen waarom het gezelschap rond de iconische frontman Howe Gelb zo intrigeert. Aanstaande vrijdag spelen ze in TivoliVredenburg. Heaven mag vrijkaarten weggeven.

Giant Sand wisselt zo ongeveer per album van samenstelling maar kent één vaste waarde: frontman Howe Gelb. Een alt.country-genie volgens velen. En een man die al zijn hele carrière doet waarin hij zin heeft. Was het vorige album een soort woestijnrockopera, Heartbreak Pass laat een staalkaart horen van zijn kunnen. Van rootsrock tot fluisterzang, van country tot scratch. Opgenomen op diverse plekken over de hele wereld, met bijdragen van onder anderen ‘onze’ Common Linnets, de Italiaanse Tom Waits Vinicio Capossella, de Kroatische zangeres Lovely Quinces en Jason Lytle van Grandaddy. Een grote rol is weggelegd voor het pedal steel-fenomeen Maggie Björklund en de Deense muzikanten met wie Howe alweer een tijdje samenwerkt, die als The Desoto Causus ook eigen albums uitbrengen.

Het is een van de sterke kanten van Gelb. Hij ontdekt talent en geeft ze kansen. Zo begonnen Joey Burns en John Convertino van Calexico  als ritmesectie bij Gelb. Ze hebben hem in bekendheid en succes overvleugeld. Heartbeak Pass sluit af met een nummer van Talula Gelb, zijn twaalfjarige dochter. Opgenomen met een iPhone klinkt dat verre van perfect, maar vader en dochter ontroeren wel. Noem het de kracht van een artiest pur sang. Soms slaat hij de plank mis, maar vaker laat hij je achter in verwondering over zo veel pure schoonheid of ontroerende observaties. Howe Gelb neemt op zijn tour in ieder geval Maggie Bjorklund, Brian Lopez, Gabriel Sullivan en Lovely Quinces mee.

Giant Sand live: donderdag 21 mei, Het Depot in Leuven; vrijdag 22 mei, TivoliVredenburg in Utrecht; zaterdag 6 juni, Vestrock in Hulst. Wil je met vrijkaartjes naar je naar het concert van Giant Sand in TivoliVredenburg laat ons dan weten hoe het debuutalbum van Giant Sand heet. Antwoorden naar louis.nouws@gemail.com