Gisela João: jongste fadodiva

22 februari 2018

Drie jaar na haar debuut, dat platina haalde, komt het grote Portugese fadotalent Gisela João voor drie shows naar Nederland. Ze heeft ook een nieuw album uit waarop zich letterlijk en figuurlijk blootgeeft.

Gisela João zingt de fado nog zo onversneden dat hij uit een vorige eeuw lijkt te komen. Schrijver en fadoliefhebber Miguel Esteves Cardoso noemde haar om die reden dan ook de grootste fadista sinds Amália Rodrigues. Hoe dan ook, Gisela João brak met haar debuut meteen door in Portugal. Het werd album van het jaar, kreeg de Amália Best New Artist Award Gold Record Status; de José Afonso Award 2014; Prémios Novos 2014 (Best New Artist) en Globe Award 2014 (Best Performer Award). De Portugese media lieten haar ook niet ongemoeid. Het tijdschrift CQ riep João uit tot vrouw van het jaar.

Naakt

Op het jongste album Nua (Naakt) geeft de frêle fadozangeres zich letterlijk (op de cover) en vooral figuurlijk bloot. Samen met producer en arrangeur Frederico Pereira koos ze weer grotendeels voor puur fadorepertoire. Evenals het debuutalbum werd Nua niet opgenomen in een gebruikelijke studio-omgeving, maar op bijzondere plaatsen zoals het Palácio de Santa Catarina in Lissabon en de citadel van Cascais. Nua is een eerbetoon aan grote voorbeelden als Amália Rodrigues, Beatriz da Conceição en Argentina Santos, maar er is ook ruimte voor hedendaagse poëzie van de Portugese rapper Capicua en dichteres Ana Sofia Paiva. De begeleiding is en blijft evenwel traditioneel en akoestisch, met de karakteristieke Portugese gitaren. Meer begeleiding heeft João ook niet nodig, haar stem doet de rest.

Gisela João live: 28 februari in TivoliVredenburg, Utrecht; 1 maart in Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven; 2 maart in De Doelen, Rotterdam.