Golden Earring: ev'rything tits 'n ass

15 mei 2012

Een nieuw album van Golden Earring, negen jaar na de vorige. Daarvoor staan we in de rij. Niemand wil ontbreken in de publiciteitscarrousel rond Tits ’N Ass - het hoeveelste Earring-album eigenlijk? Het 25e, en ze bestaan 50 jaar. Twee mijlpalen, al begroet Barry Hay die halve eeuw met een cynisch lachje in De Wereld Draait Door. Ja, als je gaat tellen vanaf de eerste keer dat Sjors en Rinus bij elkaar zaten op een zolderkamertje, dan kom je aan vijftig jaar. De pers mag het graag zo hebben, wil Barry maar zeggen.

George Kooymans, Barry Hay, Rinus Gerritsen en Caesar Zuiderwijk nemen ruim de tijd om iedereen te bedienen, aardige jongens als ze zijn. Daardoor zijn ze die donderdag 10 mei, lanceerdatum van Tits ’N Ass, wat laat in Paradiso voor het presentatieconcert. Ze moeten van die DWDD komen. ’s Middags hebben ze al in de blinkend nieuwe Apple Store drie nummers ten beste gegeven, plus een interview met Jeroen Wielaert. Iedereen wil de Earring.

Wel spannend trouwens - voegt de Earring zich naar De Wet Van Mathijs Van Nieuwkerk: 'Gij zult niet langer dan één minuut spelen in Mijn Programma?' Ja, nee, nou ja, anderhalve minuut brengen ze in volle bezetting en elektrisch Still Got The Keys To My First Cadillac. Wel chic, want de eerste single is vermoedelijk niet dat typische Hay-nummer, maar Identical.

Het lichte uitstel kan ons VIPs – hoor je er een keer bij, zijn het er meteen een paar honderd – in Paradiso eigenlijk geen moer schelen. Oude bekenden begroeten, herinneringen ophalen aan eerdere concerten, lp’s en cd’s, en heel Paradiso krijgt een kwartiertje in grootbeeld te zien hoe de Earrings hebben gerepeteerd en opgenomen. Heel ouderwets, net wat George Kooymans vertelt in zijn gesprek met Heaven. Het gevoel van ‘het bandje’ kwam terug, vijftig jaar nadat The Golden Earrings hun eerste instrumentaaltjes speelden – liedjes van The Shadows namen een voorname plaats in toen. Repeteren en opnemen duren geen maanden meer maar dagen. George hoeft er ook niet meer uit om zijn duiven te dirigeren, zoals in die begintijd.

De Earring is binnen en Ronald Plasterk mag ze aankondigen. Hij heeft zich niet geweldig voorbereid. Een verkeerd releasejaar hier, een onvolledige titel daar, dat moet een mens niet doen met een zaal vol fans. Plasterk overhandigt de boys elk een cd en mag bij de VIPs gaan zitten op het balkon. De Earring speelt het nieuwe album – sommige teksten kent het publiek al – maar begint met Twilight Zone en lardeert de nummers van Tits ’N Ass met nooit vervelende klassiekers. Iedereen brult Radar Love en Another 45 Miles mee. Ev’rything tits ’n ass, alles kits – want dat betekent het.

Het interview met George Kooymans staat in het volgende nummer van Heaven dat half juni verschijnt.