Gorki-zanger Luc de Vos overleden

30 november 2014

Gisteren overleed de Belgische zanger Luc De Vos, frontman van de groep Gorki. Hij werd 52 jaar. Zijn onverwachte dood is een schok. Zijn lied Mia was heeft bij onze zuiderburen een haast iconische status.

Luc De Vos werd geboren in Wippelgem bij Gent als jongste van een groot katholiek gezin. Hij brak vrij laat door als muzikant, op zijn 27e, toen hij in 1990 met Gorky (toen nog gespeld met "y") derde werd in Humo's Rock Rally. Een jaar daarop leerde ook het grote publiek Luc De Vos en Gorky kennen, met hits als Anja, Soms Vraagt Een Mens Zich Af en Mia.

Dat laatste nummer, eigenlijk een B-kant, kreeg een cultstatus toen het drie keer na elkaar verkozen werd tot nummer 1 in De Tijdloze 100 van Studio Brussel, en daarna ook in andere lijsten met klassiekers. Zelfs de Vlaamse muziekprijzen zijn naar het nummer genoemd: de MIA's.

In De Laatste Show vertelde hij ooit hoe Mia, dat hij omschreef als "een hartenkreet", tot stand was gekomen. "Dat moet in mijn kamertje geweest zijn in 1988 of 1989. Ik woonde nog bij mijn moeder, ik had nog nooit een lief gehad. Ik was toen ook werkloos en wist van geen hout pijlen te maken."

Luc De Vos was ook columnist, onder andere voor radiozender Studio Brussel en het Gentse stadsmagazine Zone 09/. Hij schreef boeken, zoals De verworpenen, Het woord bij De daad, De rest is geschiedenis, De volksmacht en De laatste mammoet.

Heaven deed dit voorjaar nog verslag van de jubileumtournee van Gorki. Lees de recensie.

Luc De Vos 12 juli 1962 – 29 november 2014.