Gov’t Mule op Roots in the Park

4 juli 2013

Het Canadese Gov’t Mule is een van de trekkers van Roots in the Park dat 6 juli plaatsvindt in het Julianapark in Utrecht. Vijf jaar geleden maakte Ron Jans, oud-trainer van FC Groningen en HSC Heerenveen, zich sterk voor deze rockers in de toen gloednieuwe Heaven-rubriek 'De Gebroken Lans'.

“Op mijn twaalfde begon ik platen te kopen van Deep Purple, Wishbone Ash, Led Zeppelin en Uriah Heep. Die zijn nu allemaal dood, of zo goed als. Al zijn ze ook niet meer de jongsten, met Gov’t Mule leeft mijn muziek van de jaren zeventig voort. Daarom doe ik graag wat ontwikkelingshulp. Een jaar of vier, vijf geleden beluisterde ik stukjes Gov’t Mule via de sites van Amazon en milesofmusic. Ze leken op de Allman Brothers, een van mijn favorieten. Warren Haynes en Allen Woody speelden bij de Allmans, Gov’t Mule was in 1995 een zijproject voor ze.

Mijn eerste cd, of liever drie cd’s, van Gov’t Mule was The Deep End. Ik was meteen helemaal verkocht, want ik heb een brede smaak maar ik ben gek van bluesrock, jamrock en southern rock. Rauwe stem, lange nummers, stevige gitaren, daar houd ik van. Uitschieters op The Deep End zijn voor mij Bangs Of The Deep End en Soul Shine. Ontwikkelingshulp heb ik vaker gedaan, met Talking Heads, eind jaren zeventig, voor hun doorbaak, Drive-By Truckers, Pavement en Dinosaur Jr. Ik ben ook ambassadeur van Take Root, in Groningen. Een Heaven-festival, zou ik bijna zeggen.

De live-dvd A Tail Of Two Cities van Gov’t Mule heb ik net gekocht. Hij is wat kouder dan me lief is, het orgeltje van Danny Louis is te vaak afwezig, en iets meer tempoverschil mag ook wel. Maar goed, ik heb hem nog niet vaak beluisterd, want een dvd is voor mij meer luisteren dan kijken. Het geluid van Gov’t Mule is veranderd na de dood van Allen Woody, in 2000. Hij werd gevonden in zijn hotelkamer, ik heb nooit gelezen wat de oorzaak was. Ze hebben sindsdien met allemaal gastbassisten gespeeld, tot Andy Hess er definitief bij kwam, in 2004, met Danny Louis. Drummer Matt Abts is er vanaf het begin bij.

Ik download niks. Als een cd me interesseert, koop ik hem. Dat kan ik me veroorloven, ik verdien vrij veel en we doen thuis geen gekke dingen. Op vakantie heb ik altijd een discman en een stapel cd’s bij me. Mijn favoriete album is High & Mighty uit 2005. Wie zich wil verdiepen in Gov’t Mule kan het best daarmee beginnen en dan Déjà Voodoo uit 2004. Die geven een goede indruk. Daarna The Deep End 1 & 2, dan schiet je aardig op. Ben je daarna nog niet verkocht, laat dan maar zitten, dan gebeurt het niet meer.”

Roots in the Park: 6 juli, Julianapark, Utrecht; met naast Gov’t Mule onder anderen Beth Hart, Otis Taylor en Maison du Malheur.