Grateful Dead: Anthem Of The Sun (50th Anniversary Deluxe Edition)

26 juli 2018

Eind jaren zestig is het de uitbaters van de grote platenmaatschappijen duidelijk dat de nieuwe generatie jongeren voor hen een lucratieve bron van inkomsten vormt. In San Francisco, de hoofdstad van de hippiecultuur, proberen talentenjagers de bekendste popgroepen aan te trekken om zo veel mogelijk mee te liften op het succes van deze qua verkoopcijfers exploderende markt.

Grateful Dead staan dan nog aan het begin van zijn carrière, maar zal  uitgroeien tot de fakkeldrager van die generatie. Warner Brothers biedt ze onbeperkt gebruik van studiofaciliteiten en heeft geen benul wat het met die opzet over zichzelf afroept. Dan Healy, de vaste geluidsman van de groep, krijgt de opdracht de geluidsopnames van live optredens te bewerken en ze te mengen met de opnames in de studio. Ter verhoging van het experimentele proces nodigt bassist Phil Lesh zijn schoolvriend en toetsenist Tom Constanten, uit wiens fascinatie voor eigentijdse componisten als John Cage en Karlheinz Stockhausen weerklinkt in de opmaak van de langgerekte composities van deze plaat.

De schier onuitputtelijke stroom aan ideeën van de volop met acid experimenterende groepsleden zorgt voor een onwerkbare situatie in de studio. Diverse producers geven er de brui aan en het budget dat Warner Brothers ter beschikking heeft gesteld, is volslagen ontoereikend om de kosten te dekken. Uiteindelijk verschijnt er tot veler verbazing toch een eerste versie van deze plaat in de winkels. Op de eerste cd van deze dubbellaar is die eerste versie terug te vinden in een geremasterde vorm. Dat geldt ook voor de mix uit 1971 die door Lesh uit onvrede met de eerste mix is gemaakt. Beide versies klinken door de bewerkingen met de modernste technologische hulpmiddelen een stuk helderder, al stel ik mij neutraal op bij het toekennen van de eerste prijs voor de beste versie.

Op de tweede cd van deze Deluxe-uitgave treffen we de niet eerder verschenen registraties aan van een concert van de groep in de beroemde Winterland Arena in San Francisco. Opgenomen op 22 oktober 1967 geeft dit concert een goed voorbeeld van de enerverende shows die de groep in die periode hun publiek voorschotelt. Het is tevens het debuut van de  tweede drummer Mickey Hart, die door zijn interesse voor etnografische muziek een nieuwe dimensie toevoegt aan het klankbeeld van de groep.