Grateful Dead: Pacific Northwest '73-'74: Believe It If You Need It

26 september 2018

Zes volledige concerten aan de noordwestkust van de Verenigde Staten van de legendarische groep Grateful Dead uit de periode 1973-1974 zijn ondergebracht in een box met 19 cd's. Voor wie de kosten van deze in een oplage van 15.000 uitgegeven box iets te veel van het goede is, kan nu voor beduidend minder muntjes een verzamelbox met drie schijfjes aanschaffen.

De jaren '73-'74 markeren een hoogst productieve periode in de geschiedenis van de groep. Een uiterst succesvolle trip door Europa heeft haar reputatie als enerverende live act danig versterkt. Financieel levert deze reis helaas niets op door de hoge logistieke kosten die verbonden zijn aan de grote groep meereizende familieleden en vrienden. De tour in het noordwesten van de Verenigde Staten is om zakelijke redenen noodzakelijk. LSD-chemicus en geluidsgoeroe Owsley Stanley heeft de leiding over de uitgebreide geluidsinstallatie en is voor elk optreden tot ergernis van de musici uren bezig om het door hem gewenste geluid te produceren. De groep trapt af op 22 juni 1973 in het Pacific Coliseum in Vancouver, Canada. Een concert waarvan een registratie is terug te vinden op de hele derde schijf van deze verzamelaar. Klassieke Deadliedjes als The Other One, Truckin', Wharf Rat en Sugar Magnolia worden met hoorbaar enthousiasme gespeeld. Aan niets valt te merken dat de heren aan de Canadese grens een paar angstige uren hebben doorgebracht omdat Jerry Garcia een marihuanatop ter grote van een ‘a donkey-dick’ slordig had verstopt. Ook Bird Song (cd 1) en Here Comes Sunshine (cd 2) zijn afkomstig van hetzelfde optreden.

De eerste cd wordt gedomineerd door opnames in het Veterans Memorial Coliseum in Portland. Box Of Rain wordt opgenomen op 24 juni 1973 terwijl opener China Cat Sunflower, I Know You Rider, Truckin', Jam, Not Fade Away, Goin' Down The Road Feeling Bad en One More Saturday Night een jaar later op 19 mei op dezelfde locatie plaatsvinden. Op de tweede cd zijn vooral de ruim bemeten uitvoering van ruim drie kwartier van Playing In The Band en Wake Of The Flood (1973) composities Here Comes Sunshine en Eyes Of The World en China Doll van From The Mars Hotel (1974) de blikvangers. De tour was op het concert in Vancouver, Canada na een thuiswedstrijd voor de groep, die al vele malen in het begin van zijn carrière in die regio had opgetreden. Wordt vervolgd. 

Grateful Dead: Pacific Northwest '73-'74 : Believe It If You Need It (Warner Brothers)