Grateful Dead's 'Long Strange Trip'

28 juni 2017

De afgelopen maanden circuleerde Long Strange Trip op de filmfestivals. Het vier uur durende epos behandelt de ruim vijftig jaar lopende carrière van de Amerikaanse rockgroep Grateful Dead. Iedereen kan de door filmregisseur Amir Bar-Lev samengestelde beelden nu ook via Amazon Prime in zes delen bekijken. Voor de Nederlandse markt brengt Warner Brothers een door Bar-Lev en Grateful Dead-manager en -archivaris David Lemieux samengesteld dubbelalbum uit. Het is een selectie van de liedjes die Amazon als een driedubbele soundtrack-cd te koop aanbiedt op internet.

De dubbelaar opent met een rudimentaire versie van de Gary Davis-cover Death Don't Have No Mercy, met opvolger St. Stephen in 1969 opgenomen in het legendarische theater Fillmore West in San Francisco. Het derde en het vijfde nummer, Uncle John's Band en Easy Wind, zijn geremasterde versies van het studioalbum Workingman's Dead. Volkomen terecht krijgen deze prachtliedjes een prominente plek, net als het niet mindere drietal Ripple, Candyman en Brokedown Palace van de eveneens in 1970 verschenen opvolger American Beauty.

Naast de ruim 23 minuten, niet eerder uitgebrachte live-uitvoering van Dark Star uit het New Yorkse theater Fillmore East in 1970 bevat de eerste cd drie opnames van de historische tournee door Europa in 1972. Ook opener He's Gone van de tweede schijf stamt uit die tour. The Music Never Stopped is drie jaar later live opgenomen in San Francisco. Scarlet Begonias en Fire On The Mountain kennen we van het Dead-optreden in 1977 aan de Cornell University in Ithaca, New York (lees deel 2 in deze serie). Liveversies van Althea (1980) en Touch Of Grey (1987) vormen de opmaat voor de covers van Dear Mr. Fantasy (Traffic) en Hey Jude (The Beatles), live opgenomen in 1989 en niet eerder op plaat uitgebracht.

Zoals elke Dead Head heb ik een hoogst individuele opvatting over wat de beste liedjes uit hun repertoire zijn. Sommige schitteren op deze dubbelaar door afwezigheid (onder meer Unbroken Chain, Truckin' en Cassidy). Dat laat onverlet dat deze soundtrack uitstekende versies bevat van negentien nummers uit het omvangrijke oeuvre van deze onsterfelijke Amerikaanse rockgroep.