Gratis met Heaven naar A Song Journey ‘Love & Loss’

12 november 2019

Utrecht is een van de laatste pleisterplaatsen van A Song Journey, de reis van Jan Donkers, Abel de Lange, Louis Terburg en Edo Donkers door de americana. Vrijdag 15 november brengen ze in TivoliVredenburg hun voorstelling Love & Loss. TivoliVredenburg en Heaven geven meerdere setjes van twee vrijkaarten weg voor het concert dat om 20.30 uur begint in Club Nine. A Song Journey krijgt geen vierde editie. Mail voor de vrijkaarten naar redactie@popmagazineheaven.nl. (Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.)

Liefde en verlies, verloren liefde, een uitzichtloos leven, onmogelijk verlangen – ze zitten allemaal in Love & Loss. Edo Donkers, Abel de Lange en Louis Terburg nemen de songs voor hun rekening, Jan Donkers de vertellingen. “Dat zijn in Utrecht mijn verhaal over mijn vriend Doug Sahm, Sir Douglas, en mijn interview, lang geleden, met Bruce Springsteen. Doug wilde elke keer dat hij in Nederland was met me naar het Vondelpark om te honkballen. Nou ja, de bal overgooien. Hij had altijd twee handschoenen bij zich. Springsteen geeft nauwelijks interviews. Ten tijde van The River maakte hij een uitzondering voor vijf journalisten uit vijf landen, midden in de nacht.”

Sir Douglas is op de setlist van A Song Journey – Love & Loss vertegenwoordigd met Give Back The Key To My Heart, Springsteen met When You’re Alone en Youngstown. Jan Donkers brengt zo’n driekwart van de songs aan. “Dat is gemakkelijker dan alles zingen. Youngstown is een geweldige lap tekst, Edo doet dat voortreffelijk.”

Het uitzichtloze bestaan krijgt gestalte in They Call Me Hank van Greg Trooper. “Een man woont alleen in een bootje aan de rivier, vangt vis en verkoopt die. Hij is zijn vrouw, zijn zoon en zijn waardigheid kwijt. Hij komt alleen nog in de pub, waar ze hem Hank noemen. Hij heet Bill, maar hij laat het maar zo.”

Nog een paar titels: Mama You Been On My Mind van Bob Dylan, California Cottonfields van Merle Haggard, King van Nathan Bell over een uitgerangeerde topijshockeyer, You’ll Always Live Inside Me van Bobby Charles, het aangrijpendst uitgevoerd door Dayna Kurtz. Jan Donkers blijft aan de kant als de drie muzikanten de songs brengen, behalve bij There Is Something On Your Mind van Bobby Marchan. “Dat is een soort parlando, dat kan ik nog wel aan.”

Dark End Of The Street sluit de laatste Song Journey af. “Veruit het bekendste nummer van de set. Een song van herkenning.”

Na Utrecht gaat A Song Journey nog naar Nijmegen (Lutherse Kerk, zaterdag 16 november), Amsterdam (Betty Asfalt Complex, zaterdag 23 en zondag 24 november) en Oentsjerk (Folk in de Walden, dinsdag 17 december).