Gratis naar Canadese rootsrocker Corb Lund

28 december 2015

De rest van de wereld moet de jodelende rootsrocker nog ontdekken, maar in Canada geldt Corb Lund al sinds tijden als een volksheld. Niet voor niets liep er een jaar of twee geleden in het Glenbow Museum te Calgary een bijzondere tentoonstelling onder de titel No Roads Here: Corb Lund’s Alberta. Aan de hand van een aantal liedteksten van de even briljante als subversieve singer-songwriter gaf de expositie een beeld van de geschiedenis van die Canadese provincie, onderverdeeld in thema’s als drooglegging, immigratie, gokken, olie- en gaswinning, veeboeren, rodeo en natuurbehoud.

Corby Clark Marinus Lund groeide op een afgelegen boerderij aan de uitlopers van de Rocky Mountains. Zijn familie omvat vijf generaties veeboeren, cowboys en rodeoclowns. Oorspronkelijk afkomstig uit de Amerikaanse staat Nevada en de Mormoonse gemeenschap in Utah zijn ze rond 1900 naar de Canadese provincie Alberta getrokken. Op zijn tiende won Corby zijn eerste prijs bij het rodeostier rijden. Regelmatig namen zijn grootvaders hem op schoot en zongen cowboyliedjes. Zijn fascinatie voor de verdwenen cowboycultuur is nooit verdampt, zelfs niet toen de puberende plattelandsjongen werd weggelokt door de in zijn oren buitenaardse klanken van Black Sabbath en Slayer. Gedurende de jaren negentig tourde Lund de wereld over met zijn punkmetalband The Smalls, todat hij zich rond zijn dertigste realiseerde dat cowboys tenslotte ook een soort punks waren.

Geruggesteund door zijn fantastische groep The Hurtin’ Albertans bedient hij zich van een bonte mengeling van countryrock, bluegrass, western swing, rockabilly en cowboyliedjes, waarbij een partijtje jodelen niet geschuwd wordt. Zodoende valt het in eerste instantie niet op hoe briljant Lund’s teksten wel niet zijn. Doorgaans neemt hij traditionele westernthema’s, zoals koeien, geweren en drank, die hij vervolgens volledig onderuit haalt met een mengeling van zelfspot en absurde humor. Hij verklaart dat met een formule: Tragedie + afstand = humor.

Corb Lund wordt weleens The Thinking Cowboy’s Troubadour genoemd. Zijn beste nummers zijn hilarisch en serieus tegelijk en in de allerbeste gevallen weet je niet waar de humor ophoudt en het diepzinnige begint. Ook in de onderwerpen zitten allerlei tegenstellingen. Lund kan op heldhaftige toon schrijven over stoere oliewerkers, waarbij in één moeite door de verwoesting van het millieu door diezelfde oliewinning aan de kaak wordt gesteld. Hij kan ook leerzaam uit de hoek komen, zoals in Bible On The Dash, geschreven met de Texaanse troubadour Hayes Carll, waarin we vernemen hoe je snelheidsboetes kan ontlopen door gauw een Bijbel op het dashboard te leggen voordat oom agent op je autoportier klopt.

Of hij nu zingt over een grafdelver, zijn oude BMW-motorfiets, een schrijnend liefdesdilemma tussen het platteland en de grote stad of wat voor merkwaardige gewoonten en gebruiken op de Canadese prairies dan ook, steevast geeft Lund er een universele draai aan en altijd is hij geloofwaardig. Zo weet hij de luisteraar er zelfs van te overtuigen dat het leven alleen dan zin heeft wanneer een mens koeien om zich heen heeft. Om nog maar te zwijgen van het liedje met de fictieve krantenkop: Priceless Antique Pistol Shoots Startled Owner. Geschreven vanuit het standpunt van een revolver is het zowel een lofzang op de schoonheid van zo’n antiek schiettuig als een aanklacht tegen wapenbezit. Maar dodelijk of niet, aldus het pistool, is het niet een prachtige manier om het leven te laten?

Sugar Mountain presents Corb Lund & The Hurtin’ Albertans en New Madrid op donderdag 7 januari in Paradiso, Amsterdam. Heaven mag 2x2 tickets verloten. Stuur een mail naar: redactie@popmagazineheaven.nl.

Overige optredens van Corb Lund & The Hurtin’ Albertans: 6 januari in Merlyn, Nijmegen; 8 januari in Paard van Troje , Den Haag; 10 januari in Het Huis VerLoren, Hoorn.

Een uitgebreidere versie van dit portret verscheen eerder in uitgebreidere vorm in Heaven #91, 2014.