Greg Trooper live

22 oktober 2013

De Amerikaanse singer-songwriter tourt door de lage landen. Hij geeft nog twee concerten, in Beusichem en Oss. Hierbij het verslag van het concert dat hij afgelopen woensdag in Bree in België gaf.

Het interessantste concert ten noorden van Zichen-Zussen-Bolder vond afgelopen week plaats in Bree in CC De Breughel. Daar trad de voortreffelijke New Yorkse singer-songwriter Greg Trooper op. Sommige muziekliefhebbers die hem al veel langer en beter kennen dan ikzelf hadden het mij ten zeerste aangeraden.

Als we trouwens zagen welke namen er dit concertseizoen nog in Bree in CC De Breughel zullen optreden, denk ik dat we hoogstwaarschijnlijk nog tweemaal naar Bree zullen afzakken de komende maanden, namelijk voor Diana Jones en Dan Bern. For the record, en dat heeft niets met dit concert te maken, Bree is trouwens de enige plaats in België waar de legendarische groep The Smiths ooit heeft opgetreden, in lang vervlogen tijden op het toenmalige, uitstekende festival Breekend.

De Amerikaanse singer-songwriter Greg Trooper, die zijn klasseliedjes op een bevlogen manier vertolkt, kwam in Bree zijn nieuwe plaat Incident On Willow Street voorstellen. Hij debuteerde in 1986 met We Won't Dance en sindsdien zijn er nog elf albums van uitgebracht. Volgens kenners is er daar geen enkele bij die niet minstens goed is. Zelf ken ik alleen zijn nieuwste en zijn vorige Upside-Down Town, en die vind ik allebei fantastisch. 

Wel klinkt Greg Trooper op plaat heel anders dan op het podium in Bree, waar hij zichzelf enkel begeleidde met gitaar en mondharmonica. Zijn platen hebben een mooie volle americana-sound met echo's van John Hiatt, John Prine en zelfs Tom Petty. Ook de onvermijdelijke Dylan is nooit echt ver uit de buurt.

Ook nog even vermelden dat Greg Trooper's vierde cd Popular Demons (1998) in de Album Top 100 Aller Tijden van Jan Donkers een mooie 67e plaats bekleedt, en dat is zelfs vier plaatsen voor The Basement Tapes van Bob Dylan. Toen ik hem daar na afloop van het concert op attendeerde, zei hij al lachend: ‘That's the way it should be.'  Ik las  hem ook het commentaar van Donkers voor: Het meesterwerk van deze pretentieloze streetkid uit New Jersey. Is simpelweg niet tot slechte liedjes in staat."  

Hoogtepunten uit zijn optreden in Bree vond ik They Call Me HankAmelia, One Honest Man en ook zijn prachtige cover van Pancho & Lefty van Townes Van Zandt, dat hij als eerste bisnummer speelde. Ook de afsluiter I Am Dreaming was zeker een van de toppers van dit concert. Hij vertelde hij ons dat hij als laatste nummer absoluut nog een eigen lied wilde brengen, omdat Kinky Freedman hem ooit had verteld dat de mensen die naar een concert komen daarvan alleen het laatste nummer onthouden.’ Waar ik het trouwens volstrekt oneens mee ben, maar soit, ieder zijn gedacht.

Greg Trooper treedt vanavond 22 oktober nog op in Het Heerenlogement in Beusichem en morgen 23 oktober in Theater De Lievekamp in Oss