Gregory Ackerman debuteert bij Munich

9 maart 2018

Vandaag is voor het eerst Ten Little Indians/And Then There Were None van Gregory Ackerman te horen, de tweede single van de jonge singer-songwriter uit Los Angeles. Zijn debuutalbum And Friends verschijnt 25 mei bij Munich Records. De muziek van Gregory Ackerman (25) ademt de sfeer van Laurel Canyon. In dat buurtschap in Los Angeles huisde in de jaren zeventig een levendige muziekscene met onder meer Crosby, Stills, Nash & Young, Joni Mitchell en Carole King. De sound van die jaren – gitaren, melodie, samenzang – spreekt ook Ackerman zeer aan. “Ik kom niet uit dat deel van de stad, maar ik ben wel opgegroeid met de muziek van die scene, en die van de Beatles en Beach Boys. Mijn vader draaide niet anders.”

Zo lang hij zich kan heugen maakt Ackerman muziek met zijn broer Eric, veelal in de garage van zijn ouders. “Een van onze buren in de wijk waar we woonden was Pierre de Reeder, die in Rilo Kiley bas speelde.” Die band genoot vooral bekendheid vanwege de uitstekende zangeres Jenny Lewis en maakte van 2001 tot 2007 een handvol albums. De Reeder heeft ook een lange staat van dienst als producer en engineer van de 64Sound Studios in Highland Park, waar de nodige muziekgeschiedenis ligt. Zo namen Lucinda Williams, Ty Segall, Ben Harper, Death Cab For Cutie en M. Ward er op, to name a few. “Wanneer ik met Keenan (onze drummer) en mijn broer Eric aan demo’s werkte, kwam Pierre wel eens binnengelopen om een praatje te maken. Uiteindelijk nodigde hij ons uit om eens in zijn studio te komen kijken, en toen zagen we pas écht hoe magisch die plek is. Een studio waar louter gebruik gemaakt wordt van vintage apparatuur. Het is toch geweldig om een instrument in handen te hebben waar bij wijze van spreken sommige van die artiesten nog op hebben gespeeld. Van het een kwam het ander en binnen de kortste keren stonden we samen op te nemen.” Van buurman werd Pierre De Reeder de producer.

Het debuutalbum heet And Friends. Hoewel het een soloalbum is beklemtoont Gregory Ackerman dat hij het alleen kon maken met de hulp van zijn vele vrienden, zijn broer Eric niet in de laatste plaats. “Maar toch is het wel mijn ding. Al vanaf mijn achttiende ben ik serieus bezig met liedjes schrijven. Ik zette ze geregeld op Facebook of Soundcloud, maar een eigen album te hebben voelt gewoonweg fantastisch.” And Friends duidt ook het thema van het album, dat oproept tot echt sociaal contact. “Laat je niet ringeloren door de wereld van social media, waarin het aantal likes verhult dat mensen zich verstoppen achter het scherm van computer of smartphone.”

Dat zijn muziek is opgepikt door een Nederlands label vindt Ackerman wel cool. “Eerlijk gezegd heb ik de muziek naar veel partijen gestuurd en de mensen van Munich reageerde het enthousiastst. Het maakt me niet uit waar het label zit, zo’n eigenzinnig kwaliteitslabel past me wel.”