Griekse grootheid Sokratis Malamas naar Nederland

8 maart 2017

In weerwil van het beroerde economische klimaat staan de optredens van de Griekse zanger-liedjesschrijver Sokratis Malamas in zijn vaderland garant voor uitverkochte zalen. Zijn repertoire zit in de harten en wordt uit volle borst meegezongen.

Zaterdag 25 maart staat de beminnelijke Sokratis Malamas in de Amsterdamse Melkweg. Hij is afkomstig van het Noord-Griekse schiereiland Chalkidiki. Maar zoals veel van zijn generatiegenoten groeit hij op in Duitsland, waarheen zijn ouders emigreerden. Hij kan er moeilijk wennen en keert als twintiger definitief terug naar Griekenland. Hij stort zich op het bespelen van de gitaar en bekwaamt zich als muzikant door veel op te treden in bars en restaurants in Athene en Thessaloniki.

Inmiddels dertig jaar verder kan Malamas putten uit een imposant repertoire van liedjes die hun weg hebben gevonden naar de harten van zijn landgenoten. Nummers die ongetwijfeld ook in ons land met volle overgave meegezongen zullen worden door de toegestroomde diaspora. Malamas is een ware meester in het mengen van het beste uit de Europese popcultuur met de vele stijlelementen die de Griekse muziekcultuur rijk is. Hij maakte een studie van de Griekse volksmuziek en is een uitmuntend gitarist.

Malamas deed succesvolle samenwerkingsprojecten met Griekse collega's als Charis Alexiou, Melina Kana, Nikos Xydakis, Alkinoos Ioannidis en recentelijk Maria Farantouri. Bij zijn concerten kan Malamas altijd rekenen op de instrumentalisten van zijn begeleidingsgroep. Muzikanten met schier onbegrensde beheersing van hun instrument, zodat liefhebbers van avontuurlijke wereldmuziek ook meer dan aan hun trekken komen.

Sokratis Malamas live: zaterdag 25 maart Melkweg, Amsterdam. Op het balkon zijn zitplaatsen gereserveerd voor wie dat nodig heeft.