Grim Tower: bijzondere folkrock

25 juli 2013

Anarchic Breezes, zo heet het debuut van Grim Tower, een samenwerkingsverband van de inmiddels in Los Angeles gevestigde Canadezen Stephen McBean (voorman van Black Mountain) en Imaad Wasif (o.a. New Folk Implosion en ook solo actief). De heren hebben een erg sterke en bijzondere cd gemaakt vol psychedelische folkrock.

Anarchic Breezes is opgenomen met assistentie van een bassist en een drummer en hij is uitgebracht onder de noemer ‘New, acoustic, death folk’. Een intrigerende term. In hoeverre kloppen die woorden?

New? Tot op zekere hoogte. Ja, want er klinkt muziek zoals we die nog niet veel in de kast hebben staan. Af en toe flitsen P.G. Six en Espers even door het hoofd, maar daarmee houdt het zo ongeveer op. Nee, want de songs grijpen wel duidelijk terug op oude folk en soms ook pop. En het psychedelische sausje kun je natuurlijk ook niet echt nieuw noemen.

Acoustic? Tot op zekere hoogte. Er klinken inderdaad akoestische gitaren en een banjo. Maar ook een ‘fuzzy’ elektrische bas, vervormde elektrische gitaren en een mellotron.

Death folk? Nou, zo heftig is het ook allemaal niet, al is het hoesje donker en onheilspellend en staat de muziek vanwege de rockelementen behoorlijk ver af van de lieflijke klanken waaraan het woord ‘folk’ wellicht doet denken. Het mysterieuze promotiefilmpje van Reign Down, waarin de sneeuw rood kleurt, is ook anders dan we gewend zijn.

Ach, wat doet het ertoe welk label we erop plakken? Waar het om gaat is dat het debuut van Grim Tower ondanks enkele schoonheidsfoutjes een eersteklas aanrader is. De recensie daarvan verschijnt dan ook in het komende nummer van Heaven (half augustus in de winkel), samen met nog zo’n honderd andere uitgebreide recensies van topcd’s. Daarnaast worden in ieder nummer nog zo’n zestig andere cd’s kort besproken. En de recensies die het blad niet gehaald hebben, vind je op Facebook.

Wist je trouwens dat je al een jaarabonnement op Heaven (zes nummers) kunt nemen voor maar € 27,50!