Hans Vandenburg doet het zelf wel

17 juni 2015

Hij heeft een stukje land op tuinpark Ons Buiten, met zo’n karakteristiek, knus huisje erop. Daar vervult hij trouw de ‘tuinbeurten’ waarvoor je als lid van het volkstuincomplex tien keer per jaar wordt ingeroosterd. Een passender stek om zijn nieuwste album te presenteren is amper denkbaar. Een mooiere albumtitel in dat verband ook niet: Dig It Yourself. Hans Vandenburg, voor de massa bekend van Gruppo Sportivo, is zijn streken en spitsvondigheden nog niet kwijt.

Je zou het kunnen beschouwen als de zoveelste tekstgrap sinds She said: “Your nose is running, honey”, I said: “Sorry, but it’s not” (uit Hey Girl van Gruppo Sportivo’s album Ten Mistakes uit 1977), maar volgens Vandenburg zit onder de albumtitel wel degelijk een diepere laag. “Tegenwoordig moet je alles zelf doen. Dat geldt niet enkel de zorgzame samenleving, het geldt ook als je een cd’tje wilt uitbrengen. Je houdt op met mensen vragen of ze wat voor je willen doen.” Het cd’tje is trouwens een elpee in groen vinyl, waarbij de koper twee downloadcodes krijgt, eentje voor een digitale versie van Dig It Yourself en de andere voor een kinderplaat, voorzien van de actuele titel OK iPad.

“Een mooi pakket”, vindt Vandenburg het eindproduct. Omdat hij alles zelf moest diggen, was hij gedwongen via crowdfunding het basisbedrag van 1500 euro bij elkaar te krijgen. De tijden dat een platenmaatschappij investeert in hem, die grappenmaker met zijn markante bebrilde kop, liggen ver achter hem. “Alleen met extremiteiten kom je nog onder de aandacht. Ik maak goddomme gewoon een goede plaat.” Het is, bekent hij, een drang waaraan hij geen weerstand kan bieden. “Ik moet iets maken. Als ik iets nieuws hoor, denk ik al gauw: kan ik ook – als wat ik tegenwoordig hoor kwaliteit is, maar meestal is het dat niet. Alleen Salvador Dalí of The Beatles zal ik niet verbeteren.”

Hij doet het voor zichzelf, maar ook voor zijn aanhang. Die is nog aanzienlijk, na alle avonturen met Gruppo Sportivo, Buddy Odor Stop, Dierenpark en opnieuw Gruppo Sportivo dat in 2013 het vooralsnog laatste optreden deed. Tijdens die show raakte Vandenburg oprecht ontroerd toen hij zag dat piepjonge bezoekers alle nummers woord voor woord meezongen. “Ook de nieuwe!” Sinds dat afscheidsconcert is Gruppo Sportivo een studio only band, al weet niemand van de groepsleden of ze nog iets in de studio tot stand zullen brengen. Het is zelfs nog maar de vraag of er enig feestvertoon komt ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de pretrockband, in 2016. De aangekondigde nieuwe plaat plus de film van het slotconcert lijken nog mijlenver weg. “Ik weet het echt niet”, bezweert Vandenburg.

De volkstuin waar de Nederpop-veteraan, 68 jaar jong, tegenwoordig deels zijn creativiteit op loslaat (‘schilderen deed ik al’) is tevens het decor voor de clip van Various Methods Of Escape, geschreven door Trent Reznor van Nine Inch Nails en uiteraard ook te vinden op Dig It Yourself. Het is een aandoenlijk filmpje waarin ook zijn jonge gezin figureert. Vandenburg heeft zich laten inspireren door Johnny Cash die in 2002 met het eveneens door Trent Reznor geschreven Hurt en de bijbehorende clip de juiste gevoelige snaar wist te raken. “Het is een einde verhaal-verhaal, een bijna-in memoriam”, klinkt het verdacht opgewekt. “Een inkijkje in het leven van een humoristisch muzikant.”

Dig It Yourself van Hans Vandenburg is te koop bij de betere platenzaak, te bestellen via zijn eigen webshop, en op te halen tijdens de Dig It Yourself Nationale LP Ophaaldag op zaterdag 20 juni om 14.00 uur op Tuinpark Ons Buiten, Riekerweg 15, Amsterdam.