Heaven en Patronaat presenteren: Roots of Heaven

4 april 2018

Aanstaande vrijdag presenteert Heaven samen met het Patronaat Roots of Heaven. Plaats van handeling uiteraard het Patronaat in Haarlem. Het belooft een prachtige avond te worden met optredens van onder meer Blitzen Trapper, Douglas Firs, Baptiste W. Hamon Dan Bern en Jim Keaveny. Om alvast in stemming te komen doen we het interview met Douglas Firs-voorman Gertjan van Hellemont (deels) in de reprise. Het is te lezen in het nummer van het magazine dat nu in de winkels ligt.

Douglas Firs

Shimmer & Glow (2012) imponeerde, opvolger The Long Answer Is No (2015) oogstte zo mogelijk nog meer lof. Doorgaan dus. Nee, Douglas Firs laat op Hinges Of Luck in alles een ander geluid horen. Songschrijver, gitarist en zanger Gertjan van Hellemont van de Gentse band kan alles uitleggen.

Bij hun eerste plaat was alles nieuw, de tweede keer juist gemakkelijk. “We kenden het opnameproces maar wisten ook hoe het beter moest, en we hadden meer live ervaring. Bijna alles wat we ons hadden gewenst, kwam nu uit. Maar natuurlijk blijft er altijd iets te wensen. Zo blijf ik hopen we ooit een plaat afmixen in de studio van Wilco. Maar dit was destijds het hoogst haalbare.”

Hij wilde niet hetzelfde doen. Dus nam Van Hellemont de tijd om te broeden op iets onderscheidends. Dat bracht hem wekenlang ver van huis: New York en vooral Montreal. “Zoiets ligt eigenlijk helemaal niet in mijn aard. Het was een soort escapisme; ik had mezelf wijsgemaakt dat er geen druk was en dat ik nog helemaal niet per se hoefde te denken aan een nieuwe plaat. Wat ondertussen natuurlijk wel gebeurde.”

De reis was geen geijkte ‘inspiratie-roadtrip’, maar de weken in Canada leverden wel het materiaal op voor het prachtige, sterk thematische Hinges Of Luck. In plaats van ‘exotische onderwerpen’ lijkt Van Hellemont aan de andere kant van de oceaan juist zaken ‘van thuis’ te hebben verwerkt – vooral zeer uiteenlopend eindigende relaties. “Schrijven is voor mij vooral alles proberen wat bovenkomt. Dat leverde best veel materiaal op, waarin ik eenmaal thuis een rode draad heb gezocht. Ik vond het confronterend wat ik zoal had opgeschreven. Die samenhang maakt wel dat ik dit mijn eerste ‘echte album’ vind.”

Hij vroeg zich ook af of de plaattitel een van de nummers moest zijn. Hinges Of Luck, ‘scharnieren van geluk’, bleek toch een passende keus. “Het geeft een beeld van troost in de fase van het leven waarin veel vrienden en ikzelf ons bevinden. De tijdgeest maakt dat we onszelf veel druk opleggen. We kunnen worden wat we willen, maar dat moeten we nog wel waar maken. Je hebt niet alles in de hand en dingen kunnen flink tegenwringen. Het titelnummer is daarom een soort verering van het toeval.”

Roots of Heaven: americanafestival met Blitzen Trapper, Douglas Firs, Baptiste W. Hamon, Folk Road Show en vele anderen. Vrijdag 6 april van 17 uur tot na middernacht. Voor programma, tijden en tickets raadpleeg festivalsite.