Heaven en TakeRoot

11 augustus 2014

De nieuwe Heaven staat in het teken van TakeRoot, het americanafestival dat dit jaar op zaterdag 13 september plaatsvindt in De Oosterpoort in Groningen. Het belooft een heel mooie editie te worden met optredens van Daniel Romano, Joan Baez en John Fullbright. Wilt u abonnee worden?

Daniel Romano prijkt glorieus op het omslag van Heaven in zijn rijkversierde cowboypak. De Canadees verraste eind vorig jaar met Come Cry With Me, een album vol hartverscheurende ballades in de hard sentimentele crooner-stijl van George Jones. Het neigt naar camp, maar zelf neemt Romano (29) zijn muziek bloedserieus. “Het taalgebruik en de woordspelingen maken het echt leuk om te doen. Om nog maar te zwijgen van het verzinnen van melodramatische verhalen. Het is pure fictie die uit het leven gegrepen lijkt, althans dat is het doel.”

Joan Baez is een levende legende. Inmiddels is ze de zeventig gepasseerd, ze was bevriend met Bob Dylan en Steve Jobs en een voortreffelijk liedjesschrijfster. Maar ze staat toch vooral bekend als vertolkster van het werk van anderen en als een onvermoeibaar strijder voor mensenrechten en sociale gerechtigdheid. “De essentie van mijn muziek is dat ik mensen probeer hoop te geven. En uiteraard hoop ik dat het geen valse hoop is.”

John Fullbright (26) is misschien wel het grootste americana-talent van dit moment. Zijn debuut From The Ground Up ontving gelijk een Grammy-nominatie, het dit jaar verschenen Songs doet ook denken aan een pop-genie als Rufus Wainwright, al is Fullbright een stuk minder pathetisch, waardoor zijn bitterzoete melodieën nog sterker op het gemoed werken. “Mijn meest hoopvolle liedjes schrijf ik in een toestand van diepe hopeloosheid. Als je geen hoop meer koestert, kun je net zo goed meteen ook stoppen met ademen.”

In Heaven staan verder mooie interviews met Ed Kowalczyk (ex-Live), John Hiatt, Mary Gauthier, Gregory Page, Anathema, James Vincent McMorrow, Catrin Finch & Seckou Keita, Toumani & Sidiki Diabaté en Matt Andersen. En bijzonder is de ontmoeting van Lisette Erdtsieck met haar idool Willy DeVille.

TakeRoot zaterdag 13 september in De Oosterpoort in Groningen: met optredens van onder anderen Daniel Romano, Joan Baez, John Fullbright, Wanda Jackson, Israel Nash, Robert Ellis, Slobberbone, Smoke Fairies en Gregory Page.