Heaven presents: Ed Laurie

9 november 2011

De Britse singer-songwriter Ed Laurie maakt er geen geheim van: de blauwdruk voor zijn tweede album Cathedral was Astral Weeks, het onbetwiste meesterwerk van Van Morrison. “Niet dat ik die plaat nog eens dunnetjes wilde overdoen”, haast Ed Laurie zich daar aan toe te voegen. “Het ging mij om de werkwijze: in korte tijd alles opnemen met muzikanten die gemakkelijk kunnen improviseren, zodat het tenminste niet allemaal al vooraf is vastgelegd. Dat was een risico, maar volgens mij heeft het goed uitgepakt.”

Opmerkelijk genoeg werd Cathedral opgenomen in de Italiaanse stad Bolzano, in Zuid-Tirol. Als studio fungeerde een ruimte in een plaatselijk theater, waarvoor geen huur werd gevraagd, de muzikanten uit de lokale jazzscene vroegen evenmin gage. “In Engeland was me dit nooit gelukt. In zo’n Italiaans stadje koesteren mensen heel andere ambities. Of ze willen zo snel mogelijk ontsnappen, of ze willen zo prettig mogelijk leven, vooral wanneer ze zich binnen hun gemeenschap gelukkig voelen. Ze lijken niet zo te ploeteren als grotestadsbewoners.”

Tot de hoogtepunten van Cathedral behoort het sterk jazzy Across The Border, bijna een kruising tussen Astral Weeks en de muziek van The Doors. “Dat nummer hebben we in één take opgenomen, terwijl niemand wist dat we op het einde dat refrein zouden inlassen. Zoiets kun je echt alleen klaarspelen met jazzmuzikanten. Across The Border vormt het hart van het album, muzikaal en tekstueel. Het gaat over de confrontatie die je moet aangaan met je eigen angsten.”

Ed Laurie speelt 20 november op de Heaven-matinee in Theater Kikker Utrecht.

Kaarten via Tivoli.