Heaven presents: Emmett Tinley

4 november 2011

‘Vallen en opstaan’ is een adequate samenvatting van de ruim twintig jaar omspannende platencarrière van Emmett Tinley. Geboren uit Ierse ouders in de Verenigde Staten groeide hij op ten zuiden van Dublin op het Ierse platteland. Eind jaren tachtig formeerde hij de indiefolkpopgroep The Prayer Boat, wier debuutalbum Oceanic Feeling tegen alle lovende recensies in nogal matigjes verkocht. Aan optredens ontbrak het evenwel niet, halverwege de jaren negentig stonden ze zelfs op het festival van Glastonbury.

Mede door het faillissement van hun nieuwe platenfirma duurde het tot aan het eind van de eeuw voordat opvolger Polichinelle verscheen. Dat album leek hetzelfde lot als het debuut beschoren, ware het niet dat het twee jaar geleden opnieuw werd uitgebracht. The Prayer Boat bestond allang niet meer. Halverwege de jaren nul kwam Tinley onder eigen naam met Attic Faith, dat in Ierland een nominatie voor de prestigieuze Choice Music Prize in de wacht sleepte.

“Het is gewoon iets wat ik moet doen, hoe moeilijk het me soms ook gemaakt wordt”, antwoordt Tinley op de vraag hoe hij ondanks alle tegenslagen met frisse moed kan doorgaan. “Ik ben ook goed in andere dingen, maar mijn passie ligt nu eenmaal in de muziek. Uiteraard heb ik tegenwoordig mijn verantwoordelijkheden, waardoor ik niet zomaar kan doen wat in mijn hoofd opkomt. Daarom was het zo fijn te werken aan een nieuw album in de wetenschap dat het ook daadwerkelijk zou worden uitgebracht. Grote platenmaatschappijen zetten je doorgaans onder te zware druk. Vaak mislukken dingen door hun eigen verwachtingen.”

Opgenomen in Los Angeles en Denemarken, waar hij sinds een jaar of vijf woont, stammen sommige nummers van zijn tweede soloplaat Emmett Tinley al uit de tijd van The Prayer Boat. “Ze waren gewoon niet geschikt voor een band, maar na al die jaren kwamen ze alsnog in aanmerking. We hebben namelijk uit alles wat ik had liggen de liedjes geselecteerd die we zelf het mooist vonden. Commerciële overwegingen speelden geen enkele rol. Er hoefde bijvoorbeeld geen uitgesproken singlekandidaat tussen te zitten. We kunnen het ditmaal rustig opbouwen.”

Het van stille intensiteit doortrokken album Emmett Tinley zou je kunnen beschouwen als een nieuw begin, maar daar is geen sprake van. “Het album heeft geen ‘echte’ titel omdat het in eerste instantie ook heel simpel van opzet was: alleen een stem en een gitaar. In een later stadium besloten we daarvan af te stappen, omdat de liedjes toch wat meer aankleding bleken te vragen. Hoe dan ook, het voelt voor mij in ieder geval niet als een nieuw begin. Na een lange onderbreking ga ik gewoon weer verder.”

Emmett Tinley speelt 20 november op de Heavenmatinee in Theater Kikker Utrecht