Heaven presents: Marten de Paepe

27 oktober 2011

Boskoop vertelt min of meer het verhaal van het leven achter de muzikant”, zegt Marten de Paepe over het titelnummer van zijn tweede album. “Ik wilde het artiestenleven schilderen wanneer je nog bezig bent je publiek te ontdekken, het groeiproces dat je dan doormaakt, het harde werk dat nodig is.”

Zo kwam Marten de Paepe ook in Boskoop, op een cultureel festivalletje in een groentekas van een tuinderij. “We moesten pas heel laat spelen, toen het al bitter koud was en de meeste mensen vertrokken. Op dat moment vroeg ik me af waar ik nu helemaal mee bezig was. Nu klinkt dat een beetje treurig, maar als je door zo’n zure appel heen bijt, kom je daar alleen maar sterker uit.”

De zoektocht naar een eigen publiek lijkt het centrale thema van Boskoop, en het vindt ook zijn weerslag in de muziek. Laat het titelloze debuutalbum van vier jaar geleden nog een archetypische singer-songwriter horen, op de opvolger klinkt een band die de folkliedjes regelmatig flink laat rocken. Die ontwikkeling is vooral te danken aan de inbreng van gitarist en collega-singer-songwriter Johan Borger, net als De Paepe een enorme Neil Young-fan. “Met Johan en zijn broer Jesse, die bas speelt, waren we, samen met de drummer en de zangeres met wie ik al veel langer werkte, opeens een voltallige band met een magische klik. Het schoot meteen naar een heel ander niveau, naar een heel eigen geluid ook.”

Boskoop varieert van ingetogen tot energiek, wat het album een levendig geheel maakt, zeker voor een singer-songwriter. “Dat was ook een van mijn doelstellingen om met een band te gaan werken. Ik wilde de dynamiek uitvergroten: de kleine liedjes heel klein houden en in de wat steviger nummers echt uitpakken. Live trekken we dat zelfs nog wat meer in extremen, niet zozeer in het volume als wel in de intensiteit.” Voor De Paepe voelt het verschijnen van Boskoop als een overgang naar een nieuwe periode. “De tijd van opkomen en groeien heb ik afgesloten. Met deze band ben ik klaar voor de volgende stap.”

Marten de Paepe is een van de drie singer-songwriters die 20 november speelt op de Heavenmatinee in Theater Kikker Utrecht.

Kaarten voor dit minifestival zijn slechts €15