Heavenly Ramblin’ Recordings 3: Giles Robson

14 december 2017

In de derde aflevering van de Heavenly Ramblin’ Recordings een mooie sessie van mondharmonicavirtuoos en blueszanger Giles Robson. Vorig jaar brak de Engelsman in ons magazine nog een lans voor dit bijzondere instrument. Giles Robson was met zijn band te bewonderen op Ramblin' Roots afgelopen oktober in TivoliVredenburg. Het eendaagse festival dat ieder najaar geheel in het teken staat van authentieke en hedendaagse soul, americana, blues, country en rootsrock. Samen met TivoliVredenburg delen we Heavenly Ramlin’ Recordings, bijzondere sessies in een intieme setting die tijdens het festival zijn opgenomen.

Robson in Heaven #2 2017: “Wat de mondharmonica betreft ben ik in mijn ogen een laatbloeier. Ik heb van kindsbeen af van muziek gehouden, maar speelde aanvankelijk viool en saxofoon. Totdat we een keer met school een culturele stedentrip door Spanje maakten en ik in Toledo een goedkoop exemplaar op de kop tikte, gewoon voor de gein. Ik was toen een jaar of veertien en had hooguit weleens een mondharmonica gehoord in een serie of show op televisie. Het toeval wilde dat niet lang daarna in het cultureel centrum van Jersey, het Kanaaleiland waar ik oorspronkelijk vandaan kom, Cephas & Wiggins optraden, een fantastisch Afro-Amerikaans bluesduo dat me compleet van de sokken blies. Vanaf dat moment was ik voorgoed verslaafd aan de mondharmonica.

Het is niet alleen maar blazen en zuigen. Je moet werken met dynamiek, volgens het tension and release-principe. Zo kun je soundscapes creëren, spanning opbouwen, emoties tastbaar maken. Het is een heel bijzonder instrument met een potentieel dat even groot is als dat van een saxofoon of zelfs een piano. Ik bespeel de mondharmonica nu inmiddels bijna een kwart eeuw, maar weet zeker dat ik er nog lang niet alles heb uitgehaald. De mogelijkheden zijn echt legio. En dat voor zo’n beperkt instrument.”

(Interview door Marcel Haerkens)

Bekijk meer Heavenly Ramblin' Recordings.