Helldorado klinkt eng, maar is gemoedelijk

9 november 2018

Laat je overdonderen door Turbonegro, Danko Jones, Kadaver, Zeke, Dwarves, Supersuckers en andere heavy bands, vergaap je aan spectaculaire circusacts, worstelaars en strippers en lach je een breuk bij onnavolgbare comedy. Deze bonte programmering kan maar op één ding duiden: Helldorado. Dit indoorfestival beleeft 17 november zijn tweede editie in Klokgebouw Eindhoven.

Helldorado belooft ruim een half etmaal non-stop vertier met tientallen acts op vier podia: Lion Stage, Cobra Stage, Tarantula Stage en Cockroach Comedy Chapel. Wie er vorig jaar bij was, zal beamen dat het evenement de benaming 'The Incredible Rock & Roll Freakshow' meer dan waard is.

Turbonegro

Maar hoe heftig het op het oog lijkt, Helldorado is allereerst reuze gezellig en gemoedelijk. Je gaat er alleen al heen om je te vergapen aan je medebezoekers. De dresscode is klassiek: een zwart band-T-shirt volstaat. Zonder tattoos val je eerder op dan met (in geval met: kies voor old school en niet van die hipsterplaatjes). Bij deze jaargang Helldorado mengen zich zonder twijfel busladingen bedrukte spijkerjasjes in het publiek. Hét uniform van fanclub Turbojugend, waarvan leden van talloze Europese chapters (wereldwijd zijn bijna 2400 afdelingen) naar de Lichtstad reizen om hun Noorse deathpunkhelden Turbonegro te zien.

Speedfest

Groot voordeel van dit indoorfestijn: je hebt als bezoeker de ruimte. Het Klokgebouw kan in theorie veel voller worden gepropt, maar daar kiest de organisatie bewust niet voor. Helldorado borduurt daarmee voort op het beleid van Speedfest, het knetterharde festival dat de mannen van Peter Pan Speedrock tien jaar op dezelfde plek hielden en waar je ook nooit in de verdrukking raakte wegens te vol. Toen de band PPSR er in 2016 een punt achter zette, betekende dat ook het eind van Speedfest. Maar alle drie de bandleden konden het festivalgedruis niet missen. Dus vult Pedro Speedrock met Helldorado de leemte die was ontstaan door het verdwijnen van Speedfest. En zijn vroegere kompanen Bart en Bartman hebben met Effenaar het concept Fast & Louder bedacht, waarvan 6 april 2019 de tweede editie plaatsvindt en dat iets meer is georiënteerd op punk- en garagerock. De liefhebber trekt hier dus duidelijk aan het langste eind.

John Robertson

Vanaf de aftrap om 13.30 uur kun je naast eerdergenoemde bands onder meer verwachten: Nick Oliveri's Death Electric, Death Alley, DeWolff, The Devils en The HelloWeeners, de nieuwe 60’s trash/fuzz/garageband van Eindhovens enfant terrible Denvis. Het Schotse Cirque du Mort, een rock ‘n’ roll Burlesque Circus Spectacular, pakt uit met messen, zwaarden, vuur en een zweep. Voor alle existentialistische vraagstukken kan de bezoeker terecht bij Het Orakel (ex-Shavers-voorman Johannes de Boom) terwijl de Engelse ‘comedian, author, columnist, satirist, professional troublemaker, multimedia artist and recreational sadist’ John Robertson voor pijnlijke kaken zorgt. En dat is bij lange na nog niet alles.

Zie voor informatie & tickets die festivalsite.