Her Majesty hervat CSNY-tribute

19 september 2016

Vrijdag 23 september hervat Her Majesty de uiterst succesvolle tribute aan de muziek van Crosby, Stills, Nash & Young. De najaarstour start in Sittard en loopt door tot 3 mei 2017. Dan eindigen ze in het Amsterdamse theater Carré, het ultieme uitroepteken achter deze onderhand meest succesvolle vaderlandse tournee ooit – al weet je nooit. Het eerbetoon dat Bertolf Lentink, Jelle Paulusma, Diederik Nomden, Bauke Bakker en Dirk Schreuders begin dit jaar begonnen en die hen langs vooral kleinere theaterzalen bracht. De verwachting was dat ze een stuk of twintig voorstellingen zouden doen, want zoals Bertolf vertelde in het interview dat dit voorjaar in Heaven verscheen: “Als ik op feestjes zei dat ik bezig was met een eerbetoon aan Crosby, Stills, Nash & Young ontmoette ik vooral glazige blikken.”

Her Majesty was oorspronkelijk opgezet als een groep muzikanten die een eerbetoon brachten aan de muziek van The Beatles, met name aan Abbey Road het album dat The Fab Four zelf nooit live hebben uitgevoerd. “The Beatles kent iedereen, maar Crosby, Stills, Nash & Young valt toch een beetje buiten de mainstream.” Maar de weerklank bleek enorm, niet in de laatste plaats door de kwaliteit van de muzikanten

“Het is niet de gemakkelijkste muziek om je aan te wagen”, aldus Bertolf. Want het kenmerk van de legendarische Westcoastband is de fantastische samenzang. Hoewel de stemmen van Bertolf, Nomden, Bakker en Paulusma zich niet laten vergelijken met die van de vier azen – al komt Paulusma verbazingwekkend dicht bij Young – is de harmoniezang van Her Majesty meer dan overtuigend. Een sterk punt is dat de muzikanten er ook niet op uit zijn hun voorbeelden exact na te bootsen. Bakker: “We hebben respect voor de originele nummers, maar we geven er wel onze eigen draai aan.”

Voor wie het nog niet gezien en gehoord heeft – of wie het nog eens wil meemaken: zie de de speellijst. Her Majesty komt vast ergens bij u in de buurt langs.

Lees de concertrecensie van Her Majesty's hommage aan Crosby, Stills, Nash & Young.