Herinneringen van Steve Earle

27 maart 2013

Steve Earle (58) schrijft aan een memoir. Nadrukkelijk noemt hij het geen autobiografie. “Het zijn herinneringen aan perioden in mijn leven, in de geest van Dylan’s Chronicles. Dat is wel de hoogte waarop ik de lat leg. Het gaat over mijn mentoren. Deel één gaat over Townes van Zandt, deel twee over de mensen die me hebben geholpen toen ik als junkie op straat leefde en deel drie over de mensen die me daarna hebben geholpen. Er zal overigens niet zo veel over Townes in komen te staan wat niet al bekend is. Ik hou het vooral bij zijn positieve invloed. Dat hij een aantal kwalijke kanten had hoef ik niet te verbloemen, maar ik zal de laatste zijn om daar veel over los te laten.

Voor het schrijven van liedjes heb ik overigens meer geleerd van Guy Clark. Guy kon je vertellen hoe je een liedje structureerde. Die ging naast je zitten om het met je door te nemen. Townes gaf je boeken en gedichten en dan overhoorde hij je later. Hij gaf me ooit Oorlog en Vrede van Tolstoi en toen ik me door de meer dan duizend pagina’s had heen geworsteld, bleek dat hij het zelf niet had gelezen. Townes liet me ook liedjes en teksten horen die hij nooit voor publiek had gezongen, om me duidelijk te maken wat hij zelf niet goed vond.

Mijn flatpicking, gitaar spelen met een plectrum, heb ik van Townes, al heeft feitelijk Guy me uitgelegd hoe Townes het deed. Mijn fingerpicking heb ik ook van Townes én van John Prine. Voor zijn tokkelstijl had Townes drie picks om zijn vingers, maar meestal gebruikte hij er slechts twee. Ik speel met een pick om mijn duim, maar niet om mijn vingers. Townes’ fingerpicking klonk zacht, terwijl het bij mij en anderen vaak harder klinkt. Ik snap nog altijd niet hoe goed hij dat voor elkaar kreeg, die mellow sound.”

In de komende Heaven – die 10 april verschijnt – staat een uitgebreid interview met Steve Earle. Verder is het blad speciaal gewijd aan Religie & Rock, met het evangelie volgens Nick Cave, een interview met Wovenhand en een mooi essay van Bert van de Kamp: ‘Op zoek naar God’. Met aandacht voor de Zoekers in de popmuziek: Bob Dylan, Bob Marley, John Lennon, Pete Townshend, Tori Amos en vele anderen.