Het best bewaarde bluegrassgeheim van Europa

6 juni 2019

Van over de hele wereld komen muzikanten deze zomer naar het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord voor de negende editie van het gratis Rotterdam Bluegrass Festival. Het wordt weer drie dagen feest – 21, 22 en 23 juni – op het grootste bluegrassfestival in Europa, dat vorig jaar 14.000 bezoekers trok. Het aanbod is zeer gevarieerd met zowel traditionele als nieuwe bluegrassmuziek. Dit jaar komen een paar echt grote namen uit de Verenigde Staten naar Rotterdam. Maar de grootste sensatie komt uit eigen land: Tim Knol & Blue Grass Boogiemen.

Rotterdam staat bekend om zijn spetterende moderne architectuur, maar het festival is de perfecte gelegenheid om ook het historische oude noorden van de stad te ontdekken met zijn eigen couleur locale. Naast bluegrass uit alle hoeken van de wereld is er ook oldtime, roots, blues en americana te horen, en zijn er workshops, kunst, strips en cross‐over performances. Het is de perfecte plek voor diehard bluegrassfans en mensen die het genre nog niet kennen. De sfeer is altijd uitstekend, en jong en oud zijn welkom.

The Po' Ramblin’ Boys (VS) zijn gedreven ambassadeurs van de bluegrass. Authentiek, maar met de manische energie van een trein die op topsnelheid door het landschap dendert. The Po' Ramblin Boys maken aanstekelijke muziek waarbij je moeilijk stil kunt blijven staan. 'The real deal' volgens Amerikaanse critici. Ze zijn niet voor niets in 2018 tot opkomend artiest van het jaar uitgeroepen door de International Bluegrass Music Association. 

The Hackensaw Boys (VS) timmeren al jaren aan de weg en stonden al op menig rootsfestival. Door sommigen ook wel de hak-en-zaag-jongens genoemd, staan ze altijd garant voor een energiek optreden. Ze klinken ongepolijst en aanstekelijk, maar met een niet te onderschatten muzikaal vakmanschap.

Knallende line-up

Naast genoemde headliners is nog veel meer moois te zien en te horen. Zoals multi-instrumentalist Chance McCoy (VS), eenmansband Scott H. Biram (VS) en troubadour Jerron 'Blind Boy' Paxton (VS). Uit Nieuw-Zeeland komt Tami Neilson, uit Italië The Legendary Kid Combo, uit Finland Slack Bird. Ook Nederland is vertegenwoordigd met dobrospeler Owen Schinkel en meesterviolist Joost van Es. Er is natuurlijk nog veel meer. Raadpleeg de festivalsite voor het programma en alle nevenactiviteiten.

Extra

Het festival biedt ook workshops, kunst, strips en crossover performances. Bovendien kan iedereen zijn eigen muzikale vaardigheden verbeteren in workshops met een aantal van de bands. Nieuw di jaar is een speciale pickin'-plek waar publiek en artiesten samen muziek kunnen maken. Neem je banjo of ander instrument mee voor een echte jamsessie en wie weet kan je zelfs met je favoriete muzikant meespelen.