Het bliksemsucces van Gavin James

1 juni 2015

Na een geslaagd optreden op het festival Eurosonic begin dit jaar is het hard gegaan met Gavin James. De jonge Ierse singer-songwriter scoorde een hit met The Book Of Love, een cover van The Magnetic Fields, en bracht het akoestische album Live At Whelans uit. Zijn Nederlandse clubtour is stijf uitverkocht. Alleen voor zijn optreden komende zaterdag op Naked Song in Eindhoven zijn nog kaarten verkrijgbaar. James zelf denkt dat zijn snelle doorbraak mede te danken is aan streamingdiensten als Spotify. “Je kunt al mijn materiaal daar gelijk beluisteren. Het is waarschijnlijk de snelste manier om een internationaal publiek te bereiken.”

De nu 23-jarige Gavin James speelde jarenlang in de kroegen van Dublin. De afgelopen twee jaar verschenen er twee ep’s, die hem naast veel aandacht een contract met een grote platenfirma opleverden. “Normaal maak je eerst vier studioalbum en kom je daarna pas met een liveplaat. Het leek me leuk dat juist andersom te doen. De liedjes komen niet uit de lucht vallen, daar is twee jaar schrijven aan voorafgegaan. Ik heb het expres rustig aan gedaan, zodat ik nu de keuze heb uit meer dan veertig liedjes.”

Op zijn nieuwe single For You is geen akoestische gitaar meer te horen, een voorbode van wat te horen zal zijn op zijn eerste studioalbum, waaraan James momenteel de laatste hand legt. “Het wordt echt anders, totaal niet wat mensen van mij verwachten waarschijnlijk. Het zou erg makkelijk zijn om met een band de opnamestudio in te gaan staan en een akoestische plaat te maken. In plaats daarvan gebruik ik bijvoorbeeld een Moog synthesizer, galmende elektrische gitaren en breakbeats. Dat mag dan wel vreemd klinken, maar het past echt goed bij de nummers.”

Bekijk het complete interview

Gavin James live: 6 juni op Naked Song, Eindhoven. Donderdag 11 juni in De Oosterpoort in Groningen. De overige optredens zijn uitverkocht.

© FaceCulture