Het enorme talent John Fullbright

20 september 2013

De grote Jimmy Webb voorspelde het: “Binnen afzienbare tijd is John Fullbright een begrip in de Amerikaanse muziekwereld.” Enige maanden later werd Fullbright als volstrekt onbekend artiest genomineerd voor een Grammy Award.

Eind van deze maand geeft John Fullbright drie concerten in ons land, samen met Amy Speace (en een keer ook met Melanie Horsnell). Amy Speace kwam dit jaar met het uitstekende How To Sleep In A Stormy Boat op de proppen, waarop een schitterende duet staat met John Fullbright. Alleen al om dat live te horen zou je eigenlijk moeten gaan.

From The Ground Up, het debuut van John Fullbright werd vorig jaar genomineerd voor een Grammy Award, terwijl het was uitgebracht door een onooglijk label. Het album gooide niet voor niets hoge ogen. Het bevat  meeslepende folkrockers, neoklassieke pianoballades en van alles en nog wat daartussenin. Plus teksten met bijbelse connotaties die tot de verbeelding spreken.

Hieronder volgt een passage uit het interview dat Geert Henderickx had met John Fullbright. Gepubliceerd in Heaven Magazine van juli 2013.

“Hoe het bestaat dat zo’n onbekend iemand als ik met een debuutalbum op een piepklein label ben genomineerd voor een Grammy Award? Geloof het of niet, maar elke platenfirma mag gewoon titels inzenden, waarbij rangen en standen er voor de jury kennelijk niet toe doen. En zo zat ik tijdens die ceremonie van de prijsuitreikingen helemaal op mijn paasbest bij de genodigden. Een wonderlijke ervaring. Toen we de volgende dag met een fikse kater Los Angeles uit reden, verzuchtte ik vanaf de achterbank: ‘Blij toe dat we dit achter de rug hebben. Ik heb me nog nooit ergens zo helemaal niet thuisgevoeld.’

Eerlijk is eerlijk: zo’n nominatie geeft je zelfvertrouwen wel een enorme oppepper. Sindsdien durf ik me hardop singer-songwriter te noemen. Met rechte rug en opgeheven hoofd loop ik met mijn gitaarkoffer in de hand tegenwoordig door de douane op het vliegveld. Nooit gedacht dat er voor mij een serieuze carrière in de muziek was weggelegd, sterker nog, ik wist niet eens dat je met een akoestische gitaar en een stapel zelfgeschreven liedjes überhaupt je brood kon verdienen. En toch wou en kon ik niets anders. Om met troubadour Ray Wylie Hubbard te spreken: ‘Wil je het graag maken in de muziekwereld, dan moet je er om te beginnen voor zorgen dat je niets anders leert.’”

John Fullbright live: zaterdag 28 september Tivoli Spiegelzaal, Utrecht (met Amy Speace); maandag 30 september Meneer Frits, Eindhoven (met Amy Speace en Melanie Horsnell); dinsdag 1 oktober, Merleyn, Nijmegen (met Amy Speace).

In de jongste aflevering van Heaven Magazine staat een interview met Amy Speace.