Het hedonisme van Hotel California

12 december 2017

Hotel California verscheen op de valreep van 1976, dus precies 41 jaar geleden, maar recent verscheen de ‘40th Anniversary Edition’ van het album dat het definitieve einde markeerde van de flowerpower-idealen. Het titelnummer is al jarenlang een favoriet in de Top 2000. Dit jaar op nummer 2 in de lijst, na het overmijdelijke Bohemian Rhapsody van Queen.

Begin jaren zeventig kon je op de meest uiteenlopende plaatsen vinyl kopen. Zo kocht ik het gelijknamige debuutalbum van de Eagles bij ASA Studentenuitzendbureau op de Kaiserstraat in Leiden. Aanvankelijk werd de groep door mij en mijn vriendenkring gezien als een gelikte imitatie van de door ons hooglijk geprezen groep The Byrds. Een vooroordeel dat na het verschijnen van de magistrale opvolger Desparado een jaar later snel terzijde geschoven werd. Na tussenkomst van de albums On The Border (1974) en One Of These Nights (1975) verschijnt in de winter van 1976 Hotel California dat het best verkochte album van de groep zal worden. Ruim acht maanden verblijft de groep in de studio waar gitarist en voormalig James Gang frontman Joe Walsh de plaats heeft ingenomen van Bernie Leadon. Het impliceert stilistisch een verschuiving van de akoestische countryklanken van de door Leadon bespeelde banjo en mandoline, naar het gespierde elektrische rockgeluid waarmee Walsh en Don Felder het Eagles-geluid geschikt maken voor het grote-zalencircuit.

Een ander opmerkelijk gegeven is dat zanger/drummer Don Henley nadrukkelijk de leidersrol voor zichzelf opeist. Als schrijver van zes liedjes treedt hij nadrukkelijk naar voren. Hij is het ook die met het titellied Hotel California de zeitgeist van de jaren zeventig vastlegt in huiveringwekkende, veelal surrealistische beelden. Beelden van leegheid en een nihilistische op excessen gebaseerde levensstijl. Hotel California markeert middels het titellied en songs als Life In The Fast Lane en The Last Resort de overgang van een zorgvuldig gecultiveerd idealisme van de Woodstock-generatie naar de keiharde werkelijkheid van het alom om zich grijpende harddrugsvirus.

Op deze geremasterde versie is goed te horen dat producer Bill Szymczyk werkelijk alles uit de kast heeft gehaald om de plaat maximaal toegankelijk te maken. Een poging die met de verkoop van 32 miljoen exemplaren plus het binnenhalen een prestigieuze Grammy Award als geslaagd mag worden beschouwd. Een bonus schijf bevat tien liedjes die werden opgenomen tijdens een optreden in het Los Angeles Forum in oktober 1976. Een optreden waarbij voor het eerst Hotel California en New Kid In Town gepresenteerd werden op de planken naast klassieke Eagles liedjes als Take It Easy, One Of These Night, Already Gone en James Dean.

Eagles: Hotel California 40th Anniversary Edition