Het mooiste gelegenheidsduet

6 april 2017

Wat is het mooiste gelegenheidsduet? Een samenzang die voortkomt uit een eenmalige of kortstondige samenwerking. Het is het onderwerp van de rubriek De Tien… in de komende Heaven en levert een aantal prachtige titels op.

Eentje kan ik alvast onthullen, mijn eigen favoriet. Don’t Give Up van Peter Gabriel & Kate Bush. Alleen al de liefdevolle omhelzing van de twee in de bijgaande videoclip is hartverwarmend en – dat besef je dan ineens – een zeldzaamheid in de huidige overvloed van muziekvideo’s. Maar de uitvoering door Willie Nelson & Sinéad O’Connor is me nog net iets dierbaarder. Kwestie van persoonlijke smaak. Ik houd heel erg van Nelson's stem. Er zijn trouwens nogal wat uitvoeringen van het nummer, je kunt wel spreken van een gelegenheidsduetklassieker (onthouden voor Scrabble.)

Graag grijp ik deze gelegenheid aan om ook een lans te breken voor een de fraaiste gelegenheidsduetten van afgelopen jaar. Die komt op naam van Andrew Bird & Fiona Apple. Left Handed Kisses staat op Bird's vorig jaar verschenen Are You Serious, een onbegrijpelijk tussen wal en schip gevallen prachtalbum. De moeite waard om het eens te bekijken op YouTube. Hij: I don’t believe everything happens for a reason. Zij: To us romantics out here, that amounts to high treason. De toon is gezet.

Het nieuwe nummer van Heaven verschijnt vrijdag 14 april. Zie voor de inhoud 'Binnenkort in de winkel’.