Het optimisme van Gretchen Peters

26 maart 2013

Hello Cruel World hoort onbetwist tot de beste albums van 2012, zo bewijzen de internationale jaarlijstjes. Gretchen Peters (55) benut het lange momentum door de halve wereld af te reizen. Deze week is ze op diverse podia in ons land te zien. Gretchen Peters en haar echtgenoot sinds twee jaar Barry Walsh touren de wereld rond tot de uitputting nabij is – en soms daar voorbij. “Ja, we moeten gebruik maken van de geweldige bekendheid die Hello Cruel World ons heeft gegeven. Het is de eerste keer dat ik dat momentum mocht hebben. We zijn op reis geweest van maart tot november. Toen hebben we even uitgerust, en nu gaan we verder, ook naar Europa. Omdat het nu moet, maar we doen het ook graag.”

Hello Cruel World heeft wereldwijd diepe buigingen geoogst. Nashville zette Peters opnieuw op de nominatie voor de Songwriters Hall Of Fame. Een ingewikkelde procedure: ze nomineren er tien en kiezen er twee. Je moet geduld hebben en rekenen op meer dan één teleurstelling. “Ik ben twee keer genomineerd, en dat vind ik al een hele eer. Ik bedoel, weet je wie daar zijn gekozen? Bob Dylan, Woodie Guthrie. Als ik daar bij hoor, ben ik af.”

Peters kwam uit het niets naar Nashville. Haar hele leven had ze al het idee dat ze iets kunstzinnigs moest doen, haar creativiteit moest laten gelden. Dansen, schilderen, musiceren, toneelspelen – ze heeft het allemaal gedaan. De muziek won het. Ze ging naar het epicentrum van de countrymuziek. “Ik begon voor mezelf en zou wel zien waar ik uitkwam. Ik voegde me naar gangbaar was. Dat ging redelijk. Maar ik had een slimme, intuïtieve uitgever, Noel Fox, die zag dat ik moest schrijven zonder te letten op wat de radio wilde. Ik heb nooit speciaal voor iemand geschreven, dat kan ik niet. Noel wist welke nummer geschikt was voor wie. Ik mis hem nog elke dag.” De intuïtie van Fox leverde Peters een reeks hits op, gezongen door countrysterren als Trisha Yearwood, Patty Loveless, Martina McBride, Pam Tillis en zelfs George Strait, waarmee ze bovendien twee Grammy-nomaties verdiende. In 1996 verscheen haar eerste eigen album, The Secret Of Life. Ze had moeite haar weg te vinden in het livecircuit. Singer-songwriter Tom Russell wierp zich op als gids. “Hij fascineert me met zijn drang, zijn energie, en omdat hij nooit afdwaalt. Hij inspireert niet, hij dwingt. Dat vuur van hem, daar wil je bij in de buurt zijn.”

De titel Hello Cruel World is zorgvuldig gekozen. “Neem een zin en zet die op z’n kop. Een woordspel. Goodbye cruel world is een standaard afscheidszin. Ik doe het andersom. De wereld deugt niet, maar hallo, hier ben ik, en ik ben niet van plan te vertrekken. Ieder van ons komt ellende tegen. Ik wilde wel eens zien hoe mijn leven er uit zag. Mijn persoonlijke ervaringen heb ik omgezet in algemene verhaaltjes. Dit album beschouw ik als een goddelijke openbaring aan een vrouw van middelbare leeftijd over wat het leven is en wat het had moeten zijn. Optimisme is een wapen tegen de werkelijkheid.”

Dit is een deel van het interview met Gretchen Peters uit Heaven maart/april 2013. Nog verkrijgbaar in de kiosk.

Gretchen Peters live: 27 maart in Merleyn, Nijmegen; 28 maart in Paradiso, Amsterdam; 29 maart in Paard van Troje, Den Haag; 30 maart in Het Kruithuis, Groningen.