Het pure geluid van Rita Hosking

25 februari 2013

Samen met echtgenoot en begeleider Sean Feder is de Amerikaanse roots singer-songwriter Rita Hosking al enkele jaren een graag geziene gast op de Nederlandse singer-songwriterpodia. Ze maakt al albums sinds het midden van het vorige decennium, maar de uit landelijk Noord-Californië afkomstige Hosking viel pas vier jaar geleden internationaal op met het meesterlijke Come Sunrise. Op dat album tilde ze onder auspiciën van producer Rich Brotherton haar folkrootsmuziek naar een veel hoger plan, en werd ze een meer dan waardige collega van groten als Gillian Welch en Iris DeMent. Het album trok de aandacht van Lucky Dice Music, dat haar in 2010 voor het eerst naar ons land haalde. Een jaar later volgde Burn, die Hoskings status als een van de grootste nieuwe talenten op folkrootsgebied bevestigde.

Deze week zijn Rita Hosking en Sean Feder op diverse podia te bewonderen. Ze doen ons kond van hun fraaie, nieuwe 7-tracks mini-cd Little Boat, opnieuw geproduceerd door Rich Brotherton. Opgenomen in Austin, Texas, klinkt Little Boat niet wezenlijk anders dan zijn voorgangers, maar is dat bij dit soort onopgesmukte rootsfolkmuziek nauwelijks een bezwaar. De tijdloosheid van Hoskings  pure geluid en de kwaliteit van de liedjes is onverlet gebleven. Voor wie zich ervoor openstelt is de emotionele impact van Little Boat onverminderd groot. Hosking zal er niet meteen een heel nieuw publiek mee aanboren, maar voor liefhebbers zijn dit optredens om te koesteren. Waar anders is nog singer-songwritermuziek van de kwaliteit van Gillian Welch of Iris DeMent te beluisteren die nog zo benaderbaar is?

Rita Hosking & Sean Feder live: 27 februari in de Wegwijzer, Nw. en St. Joosland; 28 februari Folk On The Island, Den Burg (Texel); 1 maart Café De Amer, Amen; 2 maart In The Woods, Lage Vuursche; 3 maart op Tiengemeten, Tiengemeten; 4 maart in Meneer Frits, Eindhoven.