Hiphoplegende Grandmaster Flash in het Paard

22 december 2017

Samen met Kool Herc en Afrika Bambaataa geldt Grandmaster Flash als een van de ‘founding fathers’ van hiphop. Eind februari komt de legendarische dj zijn kunsten vertonen in Paard van Troje in Den Haag.

Op nieuwjaarsdag wordt hij alweer zestig: Joseph Saddler, beter bekend als Grandmaster Flash. In de beginjaren van de hiphop maakte hij naam in The Bronx als innovator van dj-technieken. Flash vond het backspinnen uit, het naadloos aan elkaar mixen en herhalen van dezelfde drumbreak op een plaat. Daarmee legde Flash de basis voor de standaardtechniek van de hedendaagse dj. Zijn invloed is enorm en strekt tot ver buiten de hiphop.

Grandmaster Flash & The Furious Five was een van de eerste groepen die rap op plaat zetten. The Message uit 1982, een beeldend relaas van het leven in het getto, is een van de eerste rapnummers met een maatschappelijke boodschap. Hiphop was niet langer een besloten subcultuur in de South Bronx, maar had wereldwijd voet aan de grond gekregen.

Halverwege de jaren tachtig stond een nieuwe generatie rappers op (the new school) en was de rol van Grandmaster Flash uitgespeeld. Maar alle generaties na hem nemen nog altijd hun hoed af voor zijn pionierswerk.

Heroes: Grandmaster Flash: zondag 25 februari in Paard van Troje, Den Haag