Historisch materiaal Supersister

2 september 2013

Liefhebbers van Nederpop mogen blij zijn met platenlabel Pseudonym. Naast heruitgaven van klassiekers, brengt het label soms ook om nooit eerder uitgebracht historisch materiaal uit. De dubbelelpee Long Live Supersister is daarvan een goed voorbeeld.

Toen Robert Jan Stips tijdens feestjes nummers hoorde van de eerste twee platen van Soft Machine, vormden die voor hem onmiddellijk zo’n diepe inspiratiebron, dat hij het te gevaarlijk vond om die lp’s in huis te halen, aldus de binnenkant van de hoes. Dat is maar goed ook, want hoewel zijn band Supersister al snel bekend stond als de Nederlandse Soft Machine, voegden hij en zijn bandgenoten meer dan voldoende eigens toe om veertig jaar later te concluderen dat Supersister de beste Nederlandse progband ooit is – die trouwens ook in het buitenland veel indruk maakte met hun grotendeels instrumentale stukken. De befaamde dj John Peel was bijvoorbeeld een groot fan en bracht hun tweede (en misschien wel beste) lp To The Highes Bidder in Engeland uit op zijn Dandelion-label.

Long Live Supersister is alleen verkijgbaar op vinyl en is voornamelijk gevuld met live-opnames die de VPRO maakte in Kasteel Groeneveld in Baarn (1971, stereo) en tijdens het Midzomer Popfestival in Meerlo (1973, mono). Voer voor fans, want dit zijn geen essentiële aanvullingen op de studioversies. Veel interessanter zijn de nummers die in 1971 speciaal werden gecomponeerd om met orkest op te nemen in Duitsland, en waarvoor Stips de orkestarrangementen schreef; een uitdagende klus omdat arrangeren tijdens zijn conservatoriumstudie niet behandeld was. Vier daarvan (Modest Man, House In The Country, Nothing Is Real en Sweet Suicide) zijn hier aanwezig, en laten een melodieuzer, songgerichter geluid horen. Ze komen niet voor op de reguliere platen, al hebben de fanatieke fans ze al in huis met de cd Memories Are New (2000). Voor hen zijn het dus de live-opnames die wat toevoegen aan wat er al op de plank staat, plus natuurlijk de fraaie, informatieve klaphoes.