Historische live-opnamen van Little Feat

8 november 2011

Op onnavolgbare wijze smeedde Little Feat in de jaren zeventig zo ongeveer al het fraais dat de Amerikaanse muziekgeschiedenis tot dan toe had opgeleverd samen tot de ene kwaliteitsplaat na de andere. Blues, country, rock, funk… noem maar op. Terwijl veel groepen vooral zichzelf herhalen, was iedere plaat van Little Feat bovendien weer anders dan de voorganger, wat de band er alleen maar interessanter op maakte.

Fans kunnen eeuwig discussiëren over de vraag wat het beste album is (voor mij zijn dat Feats Don’t Fail Me Now plus The Last Record Album), maar de meesten zijn het wel roerend met elkaar eens dat alle platen waaraan zanger/(slide)gitarist Lowell George meewerkte de moeite waard zijn. Toen George in 1979 overleed was de magie in één klap vrijwel volledig verdwenen, al had het latere werk zeker kwaliteit.

Het leeuwendeel van de veertig nummers tellende compilatie van concertopnamen, 40 Feat: Hot Tomato Anthology die meer dan drie uur duurt, bestaat dan ook uit nummers uit de George-periode toen ook de andere schrijvende bandleden hun creatieve piek bereikten. De eerste cd bestrijkt de periode tot aan zijn dood, cd 2 bevat opnames uit 1988-2001 en de derde put uit de archieven van de jaren 2003 en 2004. Geweldige muziek, al is de geluidskwaliteit niet altijd denderend en wordt George op cd’s 2 en 3 node gemist. Mooi verpakt ook.

Fanatieke fans hebben deze opnames mogelijk al in de kast staan, want ruim de helft komt van Ripe en Raw Tomatoes en de rest van onder meer Live At The Ram’s Head en Down Upon the Suwannee River. Maar als je geen ander livemateriaal hebt dan Waiting For Columbus, kun je voor een redelijke prijs een mooie aanvulling in huis halen.