Hoe schoon is de popmuziek?

19 oktober 2012

Wordt het niet eens tijd dat de popjournalistiek ook zijn ogen opent voor het gebruik van stimulantia? Het valt toch niet te ontkennen dat een groot aantal artiesten zich schuldig heeft gemaakt aan doping. Een vraaggesprek met Louis Nouws, redacteur van Heaven.

Vindt u niet de popjournalistiek in navolging van Mart Smeets en consorten het boetekleed moet aantrekken?

“Hoe bedoelt u?”

Jullie hebben toch net als de sportjournalisten zitten slapen. Onder jullie ogen was sprake van ongebreideld dopinggebruik.

“We hebben er toch wel altijd over geschreven, maar we hadden het mogelijk meer aan de kaak moeten stellen. Je zou ons kunnen verwijten dat we het enigszins met de mantel der liefde hebben bedekt.”

Bent u niet teleurgesteld nu u weet dat grote artiesten als The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie en Neil Young stelselmatig de kluit hebben bedrogen?

“Ho, ho. Ze hebben het inderdaad niet helemaal clean gespeeld, maar ik denk dat deze sterren het ook zonder chemische hulpmiddelen ver zouden hebben geschopt. Ze hebben natuurlijk wel talent!”

Maar het is toch niet eerlijk?

“Ik geloof niet dat u en ik Exile On Main Street gemaakt zouden kunnen hebben, ook al hadden we onszelf platgespoten.”

Dat geloof ik. Maar het is toch niet eerlijk dat The Beatles zich in nauwelijks vijf jaar tijd konden ontwikkelen van Love Me Do naar Strawberry Fields Forever, terwijl muzikanten die het op een boterham met pindakaas deden hun afgezaagde deuntjes bleven spelen?

“Het is allemaal een kwestie van keuzes. Iedereen maakt keuzes in zijn leven.”

Maar The Beatles en The Rolling Stones zijn schathemeltjerijk geworden, waar de anderen nu amper kunnen rondkomen. Moet er in de popmuziek niet ook een waarheidscommissie komen die de onderste steen gaat bovenhalen?

“En dan? Moet Bowie Young Americans inleveren en Young After The Gold Rush? Dat wordt een zooitje, want die platen slingeren rond in duizenden huishoudens en gaan tegenwoordig als mp3-files over het internet. En wie gaat uitmaken welke albums wel ‘schoon’ zijn gemaakt. We hebben geen andere keuze dan een generaal pardon.”

Wordt er tegenwoordig nog gebruikt?

“Vast en zeker, maar probeer het maar eens te bewijzen.”