Honeymoon Cowboys: de nieuwe Belgische Joy Division

20 mei 2016

Honeymoon Cowboys telt drie leden van de legendarische Genkse cultband Siglo XX: gitarist Antonio Palermo, drummer Klaas Hoogerwaard en bassist Dirk Chauvaux, de laatste weliswaar op los-vaste basis. Verder doet Kris Dries, broer van Siglo XX-zanger Erik Dries, mee op bas, Thomas Francois op toetsen en neemt Tom Van Troyen de zang voor zijn rekening.

Still bevat twaalf nummers en bestaat uit twee delen: het album opent met vijf studio-opnamen, het tweede deel bevat het beste van hun concert op Eurorock in 2015, dat vorig jaar al in een beperkte oplage op een cd in eigen beheer verscheen. 

Hoewel Honeymoon Cowboys zowel op deze plaat als live nog een aantal nummers van Siglo XX doet, is het toch vooral een volwaardige groep op zich. Van Troyen zingt alsof zijn leven ervan afhangt en heeft een ideale stem voor dit soort doemerige muziek: luid en zwaar, soms bombastisch en donderend, het geluid van de grote emoties zeg maar. Af en toe doen ze aan de Editors denken, doch Nick Cave is zeker ook een invloed

Een van de toppers van Still is het onbeschrijflijk mooie When The Sky Paints Blue. Andere hoogtepunten zijn Sea Without Mercy en Broken Man. En natuurlijk de heropnames van de Siglo XX-klassiekers Everything Is On Fire en Waiting On A Friend.

Mooi is dat alle oorspronkelijke leden van Siglo XX aan het album hebben meegewerkt, want zanger Erik Dries heeft mee het prachtige artwork van voor zijn rekening genomen, zodat het geheel eigenlijk nog eens een mooi eerbetoon aan Siglo XX is. De groep werd indertijd nogal eens de Belgische Joy Division genoemd, de Honeymoon Cowboys mag zich die eretitel stilaan ook toe-eigenen.