Hotelliedjes

31 december 2016

“You can check out any time you like, but you can never leave.” Het zijn de beroemde slotwoorden uit het beroemdste hotelliedje aller tijden: Hotel California van de Eagles. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van deze klassieker reconstrueren we in de nieuwe Heaven de ontstaansgeschiedenis van het gelijknamige album. Een mooie reden ook om de rubriek De 10, waarin we ons tien albums, nummers of artiesten met een gezamenlijke eigenschap herinneren, ditmaal te wijden aan hotelliedjes. Onze medewerker Ludo Diels bleek niet te stuiten, want naast Heartbreak Hotel van Elvis Presley leverde hij nog drie favorieten in.

Tony Joe White: TUNICA MOTEL

Ergens tussen Memphis en Clarksdale ligt aan Highway 61 het Tunica Motel. Een slaperig motel in een ingezonken landschap. Eerder een landstreek om te doorkruisen dan een plek om te verwijlen. Niets is in dit motel dan ook op blijven ingericht. Motels zijn gebouwde tijdelijkheid. Men kan er rust vinden in de wetenschap dat er de volgende ochtend weer een highway wacht. En dat is precies wat The Swamp Fox in de opener van Closer To The Truth (1991) doet: de weg weer op, de blues tegemoet in een ander motel.

Leonard Cohen: CHELSEA HOTEL NO. 2

Op deze klassieker van New Skin For The Old Ceremony (1974) bezingt de Canadese bard zijn jachtige bestaan, running for the money and the flesh. Meermaals droeg hij dit nummer op aan Janis Joplin. I remember you well in the Chelsea Hotel: you were talking so brave and so sweet, giving me head on the unmade bed, while the limousines wait in the street. Of het waar is? Feit is dat in échte hotels geschiedenis wordt geschreven en soms een lied waarin één nacht een heel leven omspant.

Frank Boeijen Groep: HET ANTWOORD

In de hotelkamer waarin de zanger zich bevindt, gaat hij de liefde niet vinden, hoogstens de lust bij de dames in dit fotoblad. Nergens kun je de eenzaamheid beter ondervinden dan in een hotel, zeker als de bedden kraken door de muren heen. Geluk lijkt op sommige momenten heel ver weg. Maar je hebt in het leven soms een hotelkamer nodig om antwoorden te krijgen op de radeloosheid van het leven. In deze jammerlijk gesjeesde single van het album 1001 Hotel (1983) is de hotelkamer één groot verlangen. Een kamer die belichaamt dat het geluk huist op een plek waar jij juist niet bent.

U ontvangt het nieuwe nummer van Heaven zo spoedig mogelijk als u nu voor € 22,50 een jaarabonnement neemt. U ontvangt drie cadeau’s en krijgt het blad iedere twee maanden in de bus. Neem een actie-abonnement.