I.M. Robin Gibb, de rebel van de Bee Gees

21 mei 2012

De rebel van de Bee Gees overleden. Robin Hugh Gibb vocht lang en optimistisch tegen kanker. In april was hij al opgegeven, maar hij kwam bij uit zijn coma. Hij overleed zondag 20 mei. Robin Gibb was 62. Van de vier broers leeft alleen Barry nog, de oudste.

De Bee Gees overvielen ons in de lente van 1967 met Spicks And Specks. Australiërs, werd ons verteld. Engelsen, bleek later, want Barry, de tweeling Maurice & Robin, en Andy zijn geboren in Manchester. Hun vader zocht in 1958 – Andy was net geboren – zijn heil als orkestleider in Australië. De drie broers zongen en componeerden al toen ze zeven, acht jaar waren. Ze lieten school lopen voor de muziek, aanvankelijk zonder succes: een dozijn singles en een lp deden het zeer matig.

Spicks And Specks keerde het tij. Nummer één in Australië en Robert Stigwood haalde ze naar Engeland. Ze tekenden bij zijn label RSO. Van die eerste ‘Engelse’ Bee Gees zijn behalve Barry nog twee leden in leven: Colin Petersen (drums) en Vince Melouney (gitaar). Ze wonen allebei in Australië.

In amper drie jaar volgde een dozijn grote hits. De broers componeerden snel en veel. New York Mining Disaster 1941lead: Robin – kostte een kwartier op een theatertrap, I Can See Nobody tien minuten in een kleedkamer die ze deelden met een stripteaseuse. Voor Stayin’ Alive hadden ze in 1977 wel twee uur nodig, maar dat kwam doordat Stigwood een nummer van acht minuten wilde voor zijn film Saturday Night Fever en precies vertelde hoe hij die wilde. "Onze hersens werken allemaal hetzelfde", lichtte Robin Gibb hun schrijfgemak toe. En moeilijk kon het niet zijn: "We hebben het toch gedaan?" De broers schreven ook de Marbles-hits Only One Woman en The Walls Fell Down.

Robins trillende, klaaglijke, ijle stem bepaalde de sfeer van onder meer Massachusetts, I’ve Gotta Get A Message To You en The Singer Sang His Song. In 1969 brak hij met zijn broers. Hij ruziede weer eens met Barry over welk nummer, in dit geval van de lp Odessa, A-kant zou worden. Barry zei First Of Maylead: hij – en Robin zei Lamplight – lead: hij. Barry won en Robin vertrok naar het goede leven van feesten en drinken.

Solo kon Robin Gibb zich uitleven in licht bombastische, sombere, orkestrale songs. Zijn grootste hits waren One Million Years en Saved By The Bell. In dat nummer en I Started A Joke komt zijn eigen dood aan de orde. Zijn album Robin’s Reign ademt de sfeer van Londen, eind sixties, met teksten die zo van Kink Ray Davies hadden kunnen zijn.

De breker was ook de verzoener. Robin belde zijn broers in 1971. Hun tweede succesgolf begon met Jive Talkin’ en hun soundtrack van Saturday Night Fever maakte ze de sterren van de disco. De hit You Win Again was het begin van hun tweede opleving. Een jaar later, in 1988, overleed Andy, de jongste broer, aan een hartinfectie. Ze zouden net met z’n vieren beginnen.

In 2003 was het afgelopen. Robins tweelingbroer Maurice overleed aan darmverkleving. Die aandoening trof in 2010 ook Robin. Zonder Maurice had het geen zin meer, al namen Barry en Robin zich meer dan eens voor weer samen te gaan optreden en schrijven. Het zal niet meer gebeuren.

Robin Gibb, 22 december 1949-20 mei 2012.